NTB

Alt tyder på at regjeringen ikke har oppfylt Stortingets enstemmige vedtak om elektrifisering av Melkøya, mener SV, som ønsker omkamp i Stortinget.

– Det er et vanvittig uføre regjeringen bringer oss opp i om de ikke snur, sier Lars Haltbrekken til Dagbladet.

Regjeringen ga i forrige uke Equinor klarsignal til elektrifisering av gassanlegget på Melkøya utenfor Hammerfest innen 2030.

Men Stortinget vedtok at det måtte gjøres en selvstendig vurdering av muligheten for karbonfangst og -lagring (CCS) på Melkøya.

Haltbrekken mener imidlertid at tallgrunnlaget i regjeringens vedtak er en kopi av Equinors vurdering.

– Har brukt Equinors tall

– Regjeringen har ikke gjort en egen vurdering av karbonfangst og lagring. De har stolt blindt på Equinor og i realiteten latt Equinor diktere resultatet av vurderingen. Dette er veldig alvorlig, sier Haltbrekken.

SV varsler nå at de vil ta opp saken i Stortinget.

– Dette er en enormt stor sak. Vi har ikke sjans i havet til å nå klimamålene hvis ikke utslippet fra Melkøya kuttes. Vi frykter gasskraftverket blir stående til langt utpå 30-tallet med regjeringens politikk, sier Haltbrekken.

Rødt støtter kontrollsak

Også Rødt krever svar til kontrollkomiteen.

– Det ser ikke ut som om regjeringen klarer å skille hva som er bra for Equinor, og hva som er bra for samfunnet. De har gjort avskrift av Equinors tall for Equinors kostnader og ikke gjort en egen vurdering som Stortinget ba dem om. Vi støtter derfor å kreve svar til Stortingets kontrollkomité, sier Rødts representant i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Seher Aydar, til NTB.

Støtter uavhengig utredning

Ola Elvestuen i Venstre mener at regjeringen ikke har fulgt opp Stortingets vedtak om en ny egen vurdering av gasskraft med fangst og lagring av CO2 på Melkøya.

Videre er han enig i at det må bli en sak for kontrollkomiteen.

– Regjeringen kan ikke selv bestemme om de har fulgt opp Stortingets vedtak. Konklusjonen må derfor bli at det gjennomføres en uavhengig utredning som forslaget innebærer, og at Equinor pålegges å kutte utslippene på Melkøya med fangst og lagring av CO2, sier Elvestuen til NTB.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.