Situasjonen er spent blant svenske diplomater og lokalt ansatte ved ambassadene etter angrepsforsøket på ambassaden i Beirut. Dette melder fagforeningene til SVT.
«Vi skulle gjerne sett tydeligere uttrykk for takknemlighet til vårt hardtarbeidende personale og deres familier», uttaler August Borg, styreleder i Utenrikstjenestens personalforening, Saco.
I juli ble den svenske ambassaden i Irak stormet av sinte muslimer. Torsdag kom det informasjon om at et angrep på den svenske ambassaden i Libanon var avverget.
Sverige har et diplomatkorps på 1400 personer, og enda flere lokalt ansatte ved ambassadene. Fagforeningene sier at det nå er stor bekymring blant medlemmene flere steder.
«Dette er en vanskelig situasjon for hele utenriksforvaltningen, og ikke bare i den aktuelle regionen. Hos svært mange av våre utenlandsmyndigheter er det mange som føler utrygghet og frykt», sier August Borg.
Saco og fagforeningen ST, som organiserer både diplomater og sjåfører, er fornøyde med Utenriksdepartementets arbeid med sikkerheten til de ansatte. Men bekymringen er der likevel.
Saco ønsker ikke å kommentere hva medlemmene mener om koranbrenningene. ST-formann Karina Åbom-Enberg opplyser derimot at flere ansatte har reagert på at personer får lov til å brenne eksemplarer av koranen. «De skulle kanskje ikke likt å se et forbud, men at Sverige ble strengere på hvordan det godkjenner koranbrenning», sier hun.
Ifølge henne er lokalt ansatte spesielt utsatt. «Mange i deres nærhet vet at de jobber ved den svenske ambassaden og ser på dem som representanter for Sverige. Alle er redde», hevder Karina Åbom-Engberg.
Utenriksminister Tobias Billström (M) skriver til SVT at regjeringen har styrket sikkerheten ved Sveriges ambassader. Han kaller de lokalt ansattes innsats uvurderlig.
Antydninger om at svensk lov kan bli endret for å forby koranbrenninger møter derimot sterk motstand fra flere representanter for Sverigedemokraterna (SD). Riksdagsmedlemmer uttaler til SVT at de ikke vil støtte et slikt forslag.
«Jeg skal forsvare lovverket vi har i dag», sier parlamentariker Rashid Farivar (SD). Han sier at han vil stemme mot en endring av loven dersom den risikerer å begrense retten til å brenne religiøse skrifter. «Jeg skal forsvare svensk ytringsfrihet til mitt siste åndedrag. Det er ikke riktig at vi trekker oss tilbake i møte med kravene fra diktaturer og islamister, for hva blir det neste kravet?»
Nima Gholam Ali Pour (SD) har også uttrykt bekymring for at ytringsfriheten vil bli truet. «Vi må stå opp for vårt demokrati og ytringsfrihet, jeg skjønner ikke hvorfor politikere ikke gjør det», kommenterer han på sin YouTube-kanal.
Ifølge opplysninger til SVT Nyheter er det reist interne ønsker om at partiledelsen i Sverigedemokraterna skal kommunisere partiets offisielle holdning til saken i nær framtid.
Nye tillatelser til koranbrenninger i Sverige: Mer bråk i vente
Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.