Forskjellene i byene skal ned, slår regjeringen fast i en ny stortingsmelding. Det lukter som et «race to the bottom».
I meldingen «Gode bysamfunn med små skilnader» foreslår regjeringen flere tiltak som skal bidra til å bygge ned forskjellene og gi dem som bor i såkalt utsatte områder, større muligheter.
I enkelte byer og befolkningstette områder bor mange lavinntektsfamilier i trange og dyre utleieboliger, barn og unge har få møteplasser, og mange har ikke råd til fritidsaktiviteter, påpeker kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).
– Dette er utfordringer vi må ta tak i. Folk skal kunne bo, arbeide og leve gode liv i hele landet, sier han i en pressemelding. (NTB)
Man kan jo spørre seg hvor mange av disse fattige familiene som jobber. Hvis man ikke har jobb, hvorfor tillates man å bo i landets dyreste områder? Dette gjelder særlig for innvandrerfamilier, hvor mange ikke er i jobb.
Hva med en fastsatt bostøtte, uavhengig av bosted, så kan familiene velge selv ut fra sin økonomiske situasjon? Dette er tross alt en realitet alle arbeidsaktive må forholde seg til.
Stimulere til løsninger
Regjeringen foreslår en rekke tiltak for å styrke kommunal planlegging, boligpolitikk, nærmiljø og tjenestetilbud.
Blant tiltakene som løftes fram, er at flere skal få mulighet til å eie egen bolig. Dette skal blant annet skje ved å «stimulere til flere løsninger» som gir førstegangskjøpere en enklere vei inn på boligmarkedet, heter det i pressemeldingen.
Stimulering er vel ikke det folk mangler for å kjøpe seg bolig. Man trenger oppsparte midler eller hjelp fra foreldrene.
Regjeringen vil også bidra til et mer velfungerende leiemarked og bedre sikre rettighetene til leietakerne. I tillegg skal det vurderes lovendringer som legger til rette for flere boligkjøpsmodeller.
Regjeringen har økt kostnadene i leiemarkedet fordi de ønsket å straffe de som eier mer enn én bolig med økte skatter og andre kostnader. Boligskatt hjelper heller ikke på utleieprisen, det gjør heller ikke den idiotiske energipolitikken.
Regjeringen foreslår også å endre plan- og bygningsloven for å gi kommunene flere verktøy som skal sikre en variert boligsammensetning i ulike områder.
Dette høres ut som noe som på sedvanlig Støre-vis skal «vurderes» i en årrekke.
Skoler som brekkstang
Også utdanningssystemet skal brukes til å bygge ned forskjellene.
– Systemet skal i større grad enn i dag bidra til å redusere ulikhetene mellom grupper og øke sjansene for den enkelte, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).
Siden man ikke lykkes noe særlig med å øke kunnskapsnivået til de dårligste elevene vil dette trolig bety at man fortsetter med praksisen som siden 70-tallet har vært å redusere kunnskapsnivået til de elevene som er så frekke at de nærmer seg et høyere nivå.
Tross alt er det lettere å indoktrinere dumme unger i massepsykosen.
Regjeringen har tidligere varslet områdesatsinger i Fredrikstad, Sarpsborg og Kristiansand. Disse byene blir altså forsøkskaniner for regjeringens nye idiotprosjekt.