I ulendt terreng, tåke og på glatt underlag bar ti mann en 17-år gammel jente ned fra høyfjellet etter at hun hadde skadet foten. – Tøffeste oppdraget jeg har vært med på, sier leder.
Dette er firvillige redningsmannskaper fra fjellbygda Sirdal, litt over en times kjøretur fra Stavanger, som sto bak. Her har mange fra Stavanger, inkludert min egen familie, hatt sitt hytteparadis inntil det klikket for hele landet inkludert ordføreren i Sirdal under covid-19, og vi ble nektet tilgang til hyttene våre.
Men eiendomsskatten til hytteeiere ble ikke redusert.
Men heltene finnes fortsatt.
– Dette er det mest krevende jeg har vært med på i mine 39 år i Øvre Sirdal leitegruppe, sier Arvid Tjørhom, som er leder av gruppa.
– Hadde dette vært en fullvoksen mann, hadde vi ikke klart det.
Det var Sirdal Media som var først ute med nyheten om redningsaksjonen, og Stavanger Aftenblad har fanget opp saken.
Ved 15-tiden onsdag fikk ØSL-lederen forespørsel fra AMK Sørlandet om de kunne hjelpe til med å redde en skadet person ned fra turistforeningens hytte på Sandvatn. Helikopteret hadde ikke mulighet for å fly i så lavt skydekke, tåke, sterk vind og regnvær.
Ti frivillige meldte seg. Turen inn til Sandvatn tok to timer. Den unge jenta hadde trødd på en spiker som gikk gjennom foten og kunne ikke gå. Hun ble ble så lagt på båre og båret hjem av ti frivillige som brukte åtte timer på denne redningsaksjonen.
Hjemturen tok fem timer fra hytta på Sandvatn til Lortabu. De var ikke framme før ved midnatt. Det var tåke, regnvær og sterk vind. I tillegg var det sleipt og glatt fordi hjelpemannskapene måtte gå utenfor løypa. Da ble det tyngre og det gjorde ikke oppgaven lettere.
Å hjelpe noen i Kjeragplatået er bare å regne for søndagsskole i forhold til denne oppgaven, forteller Arvid Tjørhom.
Mørket kom sigende, en person måtte gå foran med hodelykt. Det var glatt og ulendt, og som gammel bårebærer i militæret selv så forstår jeg hvor ufattelig slitsomt dette må ha vært for godt voksne karer.
Tjørhom sier at han gjerne vil gjøre en innsats for folk som trenger det, og bety noe for folk som har vanskeligheter, og det ser ut til at resten av gruppen ØSL har samme holdning.
Det er ikke unggutter akkurat. Tjørhom var med og starte Øvre Sirdal Leitegruppe i 1984, og har vært med siden starten. De siste 20 årene har han vært leder. Man undres om vi har tapt noe verdifullt de siste fire tiårene.
De fortjener å bli navngitt.
De ti medlemmene av ØSL-gruppen som var med på oppdraget var Arvid Tjørhom, Gunhild Kvinen, Lone Stormoen, Morten Haugen, Per Magne Sinnes, Torger Åge Sinnes, Tor Inge Tjørhom, Jørgen Omlid, Håvard Tjørhom og Joe Thrugood.
Den 17 år gamle jenta ble båret til Hunnedalen, hvor veien fra Sirdal til Stavanger går. Derfra ble hun kjørt hjem til Stavanger.
– Jeg setter stor pris på alle som stilte opp for å hjelpe med å få meg ned på en trygg måte, sier hun til Aftenbladet.
Denne historien gir oss et innblikk i det gamle Norge som vi er i ferd med å forkaste. Historien gjør meg både glad og trist. Men det er enkelt å hylle innsatsen til disse frivillige, som jeg uten å nøle vil beskrive som helter.