Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP Photo/Petros Karadjias

Den tyrkiske gravejournalisten Baris Pehlivan, som har vært i fengsel fire ganger i løpet av fem år, fikk en tekstmelding om at han skal fengsles en femte gang.

Tyrkia er ifølge NTB det landet i verden som oftest sender journalister i fengsel.

Nå er det inntruffet en hendelse som vekker oppsikt selv i Tyrkia, og som fordømmes bredt.

NTB-AFP melder om saken.

Det handler om gravejournalisten Baris Pehlivan, som nylig fikk beskjed fra justisdepartementet om at han må overgi seg selv til Marmara-fengselet 15. august.

Denne beskjeden fra myndighetene kom i form av en SMS, en tekstmelding.

I dette fengselet, som tidligere var kjent som Silivri-fengselet, sitter flere kritikere av myndighetene fengslet, ofte på svært tynt og internasjonalt sett kritikkverdig grunnlag. Ytringsfrihet og pressefrihet er verdier på mildt sagt vikende front i Erdogans islamske Tyrkia.

19 internasjonale menneskerettsorganisasjoner som jobber for nettopp presse- og ytringsfrihet, har gått sammen for å fordømme det de mener er trakassering mot Pehlivan.

– Pehlivan har allerede blitt sperret inne fire ganger tidligere for sitt journalistiske arbeid. To av disse fengslingene gjaldt samme sak, påpeker organisasjonene i en felles uttalelse.

Under president Erdogan har Tyrkia fjernet seg mer og mer fra alt som kan minne om europeiske demokratier og europeisk kultur.

Til tross for at landet fortsatt er en del av den vestlige forsvarsalliansen Nato, mener mange at dagens Tyrkia har mer til felles med islamske diktaturstater i Midtøsten.

Lite tyder på at president Erdogan er i ferd med å slippe opp sitt jerngrep om landet etter at han tidligere i år ble gjenvalgt som leder av Tyrkia.

Samtidig som denne autoritære utviklingen pågår i landet, forsøker Tyrkia stadig å bli medlem i EU. Det kom blant annet opp som et tema under prosessen med Sveriges Nato-søknad, se sak under.

Les også: 

Erdogan stiller EU-forhandlinger som betingelse for Sveriges Nato-medlemskap

 

 

Les mer om den totalitære utviklingen rundt om i verden. Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.