Brigt Olav Samdal er direktør i skred- og vassdragsavdelingen i NVE. Samdal sier til VG at det nå dreier seg om å få til en kontrollert styring av vannet på baksiden av dammen.
– Da diskuteres ett av disse alternativene med å sprenge en kontrollert åpning, så vannet kan strømme forbi, sier Samdal.
Politiet er på åstedet med store ressurser, i samarbeid med Forsvarets bombegruppe. Problemet ser ut til å være feil ved selve demningskonstruksjonen.
Når strømmen går, og turbinene slutter å gå, skal flomluker åpnes automatisk for å ta unna den økte vannmengden i elveløpet, opplyser kommunikasjonssjef Ole Storm-Mathisen i Hafslund Eco, som er operatøren av kraftverket.
Her virker det som at noe har sviktet. Derfor har vannet flommet over dammen og inn i kraftstasjonen.
– Det har det sannsynligvis skjedd store ødeleggelser. Der er det nok store skader, sier Storm-Mathisen, til VG klokken 14.00.
På dette tidspunktet er det ennå ikke tatt noen avgjørelse om det blir noen sprengning. Situasjonen beskrives som alvorlig.
– Målet er å lede vannet så kontrollert som mulig over dammen. Politiet ser nå på ulike tiltak for å få til dette. Jeg vet at både graving og sprenging har vært noen av de vurderte tiltakene, sier Storm-Mathisen.
I innledende fase av saken sa Merete Hjertø, innsatsleder i Innlandet politidistrikt, at det ble snakket om fare for flodbølge. Den fryktede flodbølgen avvises nå av politiet.
– Det er mye vann, men ikke snakk om en flodbølge, sier Hjertø.
Tette kummer, boligbygging på leire, kraftverk hvor sikkerhetsrutiner ikke fungerer, dette er bare noen av eksemplene på infrastruktur som forfaller på grunn av manglende vedlikehold, og skaper store problemer når det kommer mye nedbør.
Oppjusteringer av infrastruktur nedprioriteres av politikere, trolig siden dette er usynlige politiske tiltak som neppe gir så mange stemmer ved neste valg. Slik har det vært i mange tiår, og etterslepet på infrastruktur skal nå være på over 3000 milliarder kroner, et svimlende beløp.
Da er det enklere å gi klimaendringer all skyld, og pøse inn noen hundre milliarder på meningsløse klimatiltak som ikke har noen som helst effekt på det globale klimaet.
Oppdatering:
Klokken 16.26 melder NTB at politiet har besluttet å avvente og ikke gjøre noen tiltak ved kraftverket på Braskereidfoss.
Det blir ikke noen sprengning av demningen på Braskereidfoss. Politiet avventer situasjonen.
– Det er nå besluttet å avvente og ikke gjøre noen tiltak ved kraftverket, opplyser politiet i en pressemelding.
De opplyser at beslutningen om eventuelle tiltak ligger hos Hafslund Eco, som eier kraftverket.
Ifølge VG har brøt deler av demningen sammen klokken 16.30, og vannet fosser gjennom
Situasjonen vurderes fortløpende.
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!