Da Siemens kunngjorde en avtale om å slå sammen sin vindkraftvirksomhet med rivalen Gamesa i 2017, så lederne bare oppsiden. Nå står problemene i kø, og det er vanskelig å se noen snarlige løsninger på de økonomiske problemene.
Daværende adm.dir. Joe Kaeser sa den gangen at det var «en klar og overbevisende industriell logikk» som ville gjøre «fornybar energi mer kostnadseffektiv».
Dette er det samme språket som våre politikere bruker om havvind: Det kommer til å bli lønnsomt, en eller annen gang i en tenkt framtid som ser ut til å ende som en stadig fjernere drøm.
For vindkraftindustrien har vist seg like ustabil som vinden, skriver The Telegraph.
Det samme gjelder for øvrig britisk vindindustri, hvor selskaper som Ørsted, Vattenfall og Red Rock Power sliter økonomisk til tross for massive subsidier. Vattenfall har droppet et stort havvindprosjekt utenfor Storbritannia på grunn av at kostnadene har eksplodert.
Vattenfall dropper havvindprosjekt, kostnadene har steget med 40 prosent
Siemens varslet mandag et underskudd på 4,5 milliarder euro i år, og dette skyldes i hovedsak problemer med vindkraftdivisjonen. Det dreier seg om problemer med turbinbladene og feil ved girene, noe som har ført til driftsproblemer. Nå krever kundene garantier.
Samtidig skaper inflasjonen, som i stor grad er skapt av satsningen på såkalt fornybar kraft som ikke fungerer, store problemer for Siemens.
Etter at Siemens innrømmet problemene, sank børsverdien med 6 milliarder euro på én dag, altså i overkant av 67 milliarder norske kroner.
Sittende adm.dir. for Siemens Gamesa, Jochen Eickholt, sier at selskapet har satset for mye for raskt på vindkraftindustrien, og har endt opp som ofre for sine egne ambisjoner.
Eickholt nevner spesifikt problemet at det oppstår «rynker» inne i turbinbladene, og gir leverandørene skylden. Flere leverandører har fått oppsagt sine avtaler med det tyske selskapet.
Kathryn Porter, en uavhengig analytiker ved konsulentbyrået Watt Logic, mener Siemens har bøyd seg for raskt for økende press om stadig større blader.
– There’s been pressure from the developers to have bigger turbines, because then obviously it’s easier to build, but there have been a lot of warranty problems.
Ifølge Porter er det nå mange i industrien som mener jakten etter stadig større vindturbiner bør settes på en pause. «Lønnsomheten i vindkraftindustrien har vært svak i en lengre periode», sier Porter.
Hittil har det vært mest fokus på problemene til landbasert vindkraft, men nå oppdager endelig økonomiske eksperter at heller ikke havvind ser særlig lovende ut.
Gael de-Bray er analytiker for Deutsche Bank, som selv har slitt med økonomien. Han frykter nå stigende kostnader og en rekke andre problemer med havvind.
– As we feared, in addition to the onshore quality issues, [Siemens Energy] expects higher product costs and further challenges in the ramp up process in offshore, which led to additional charges of €600m.
Dette problemet rammer ikke bare Siemens, men også alle konkurrentene. Dette inkluderer selvsagt våre egne genier i regjering, som ikke kan skryte havvind langt nok opp i skyene, mens kostnadene stiger uavbrutt. Regningen får vi skattebetalere og strømkunder.
Vindindustrien i Storbritannia er stort sett subsidiert gjennom «contracts for difference» (CfD), som garanterte produsentene en pris på energien som skulle gjøre vindkraft lønnsomt. Men siden rentenivået, energiprisene og annen inflasjon har eksplodert, er CfD blitt et rent tapsprosjekt for leverandørene.
Dette bekrefter Ana Musat, direktør for industrigruppen RenewableUK.
– The economic circumstances are quite difficult across the board, we’ve seen really high inflation, we’ve seen interest rates going up. And if you’re in a capital intensive industry, like this one, those will impact you immediately.
Med renteøkningene og inflasjonen er det helt urealistisk å forvente at selskaper vil klare å levere under gjeldende forutsetninger, konkluderer Musat.
Utfordringene står i kø for vindkraftindustrien, akkurat slik Document og særlig Kent Andersen har spådd i årevis. Men Støre & co. bare kjører på, rett mot en garantert økonomisk katastrofe. Selv under annonseringen av idiotprosjektet på Melkøya forsøkte Støre å gi Putin skylden.
Som om det er russerne som tvinger Norge til å rasere en hel landsdel og hive milliarder av kroner inn i et prosjekt som vil skade norske husholdninger og næringslivet i nord, uten at det finnes grunnlag for å si at dette vil ha noen effekt på de globale klimautslippene.
Siemens Energy har satt hele Siemens Gamesa under vurdering, til tross for at de nylig tok full kontroll.
Christian Bruch er adm.dir. for Siemens Energy. Han sier de holder alle muligheter åpne, og dette inkluderer salg av deler av selskapet.
Men Bruch er fortsatt optimist, utrolig nok.
– We believe more than ever in the potential of wind power.
Investorene får håpe dette er noe mer enn bare en flau bris.
Kommentarfeltet under artikkelen i The Telegraph er nesten utelukkende kritisk til galskapen rundt vindkraft. Jeg lar Mr Lush avslutte:
– Brilliant plan…
– Devised by crooks, implemented by charlatans, approved by imbecile politicians.
Les også:
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!