Statsministeren holder mandag kveld et hastemøte med justis- og beredskapsministeren og olje- og energiministeren om status knyttet til det såkalte ekstremværet Hans.
Støre er for tiden i Harstad, og ofret en fisketur for å snakke med andre statsråder om «klimakatastrofen» som rammer Norge: regnbyger.
Justisminister Mehl sier at beredskapen er høy.
– Sivilforsvaret har høy beredskap, og har materiell og utstyr klart. Tilbakemeldingen er at beredskapen er på plass, sier Mehl i en pressemelding.
– Det gjøres nå en svært viktig jobb i berørte kommuner, i friville organisasjoner, i nødetater, i sivilforsvarsdistrikter og hos statsforvalteren. Jeg vil sende en stor takk til alle dem som nå står på for å beskytte oss mot uværet. Dere gjør en uvurderlig jobb.
I Oslo-området hører jeg at folk fikk fire-fem meldinger med advarsel om ekstremværet. Nå viser det seg at disse meldingene ikke var ment for privatpersoner.
– Vi jobber med å finne ut av hva som har skjedd, det er en teknisk feil, sier beredskapssjef Christine Huseby Torjussen hos Statsforvalteren i Oslo og Viken til Aftenposten.
Det ekstreme været fremstår nå som normale regnbyger som ikke er ukjent sommerstid, ifølge rapportene fra Meteorologisk institutt.
Drammen (65,2 mm), Bjørnholt i Oslo (55,2 mm) og Vest-Torpa i Innlandet (50,9 mm) toppet de offisielle målestasjonene fram til klokken 18, ifølge NTB. Det er jo ikke akkurat sjokkerende høye tall.
Allerede i morgen spås det mindre mengder nedbør.
– Været vil fortsette med byger i morgen, men de blir trolig ikke like intense. Det kan bli en del timevis strekk med rolige timer, sier meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til NTB mandag kveld.
Yr varsler om 29 mm regn i morgen, men opprettholder de oransje varseltrekantene.
Faktisk er de oransje varseltrekantene synlige også på onsdag, da Yr varsler hele 9,5 mm regn.
Heldigvis tar Støre ansvar, dropper fisketuren og sørger for å avholde et hastemøte, slik at vi alle kan unngå å drukne.
Han gir selvsagt klimaendringene skylden, og mener vi må forvente flere regnbyger fremover. Personlig føler jeg ikke at panikken tar grep av den grunn.
Det er dog fortsatt lurt å ta visse hensyn, som f.eks. hvor folk parkerer bilene sine. Det har også vært noen problemer for togtrafikken. Dårlig vær skaper tross alt problemer, og skadeomfanget blir vel nevnt med klarhet i mediene de neste dagene.
Det har også skjedd noen alvorlige ting, som da en ung gutt ramlet ned i en bekk og ble sittende fast i et rør. Dette er selvsagt alvorlig, og man må jo bare ønske det beste for gutten, som ser ut til å ha vært maksimalt uheldig. NTB melder at han ble sittende fast i flere minutter, og at han er alvorlig skadet.
Ulykker skjer dog året rundt, det er ekstra tragisk når det rammer barn, men ikke til å unngå 100 prosent hvis man beveger seg utendørs. Selv hjemmet er ikke absolutt trygt.
Menneskeskapte klimaendringer hadde neppe skylden for gigantflommen Storofsen i juli 1789, da mange kombinerte elementer førte til den største flommen i relativt moderne tid. En kald senvinter var hovedårsaken, siden snømengdene ble liggende inntil de plutselig smeltet i enorme mengder.
Mjøsa skal ha steget 10 meter, Øyeren steg enda mer, og nedre del av Glomma skal ha steget med opp mot 17 meter. Regn på over 300 mm på et par dager hjalp ikke med noe annet positivt enn at Strømmens erkefiende Lillestrøm ble lagt under vann.
Dessverre døde også mennesker som følge av flommen, 63 personer ifølge Store norske leksikon. Det vi opplever nå, er til sammenligning peanuts. Dessuten er heldigvis Mehl, Aasland og Støre på saken, og beredskapen er høy!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!