Britiske statsråder vurderer å sende båtmigranter til øya Ascension, som tilhører øygruppa St. Helena. Dette fremmes som et alternativ hvis Rwanda-avtalen ikke blir en realitet.
Faktisk vurderer britene å bruke øya, med 900 fastboende, som et alternativ også selv om Rwanda-avtalen blir godkjent av rettsvesenet, skriver The Times.
Den vulkanske øya ligger over 6400 kilometer fra Storbritannia, og langt utenfor den afrikanske vestkysten. Håpet er at et asylmottak på øya vil virke avskrekkende og redusere strømmen av båtmigranter over Den engelske kanal.
Det har lenge vært en del av Plan B å utnytte britiske oversjøiske territorier for plassering av migranter. Samtidig forhandler myndighetene med minst fem andre land om en lignende avtale som er inngått med Rwanda.
Mens Boris Johnson var statsminister var Utenriksdepartementet i forhandlinger med Ghana, Nigeria, Namibia, Marokko og Niger, men sistnevnte er nå midt under et militært kupp.
Avtalen med Rwanda ble erklært ulovlig av Court of Appeal i juni, på grunn av at retten fant mangler ved Rwandas asylsystem. Regjeringen er dog overbevist om at Høyesterett vil komme til en annen konklusjon da saken skal tas opp i oktober. Allikevel jobber man med supplerende løsninger.
Hittil i år har over 15.000 båtmigranter ankommet den engelske kyst. Dette er 15 prosent færre enn i rekordåret 2022.
En kilde tilknyttet regjeringen sier at det er pragmatisk å vurdere alternative løsninger, selv om de er trygge på at Rwanda-avtalen er lovlig. For velgerne krever at myndighetene gjør alt den kan for å stanse flommen av båtmigranter.
– Voters would expect us to leave no stone unturned and that is the right and sensible thing to do.
Hva de 900 fastboende mener om saken skriver The Times ingenting om.
Stop the Boats er en av de fem punktene på listen over løfter Rishi Sunak offentliggjorde da han tiltrådte.
Les også:
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.