Energiselskapet Drax anklages for å ha kostet britiske forbrukere 600 millioner pund ved ikke å ta i bruk et kraftverk drevet av biomasse da energikrisen var på sitt høyeste. I stedet drev de tre andre kraftverk som hadde gunstigere avtaler.

Kraftverket det gjelder er Drax Selby, et tidligere kullkraftverk som skulle skifte ut kull med biomasse. Selskapet skal ikke ha brutt noen lover og regler, men Sir Ed Davey, leder for Liberaldemokratene og tidligere energiminister, mener Drax har handlet mot nasjonale interesser og utnyttet systemet, skriver The Times. Det var Bloomberg som først rapporterte om saken.

Selskapet insisterer på at anklagene fra Bloomberg er «falske, unøyaktige og misledende». Det ville vært svært ulønnsomt for Drax å fortsette produksjonen, og dette ville også truet britenes energisikkerhet.

Bakgrunnen er en avtale om subsidier, kjent som «contract for difference» (CfD). Avtalen, som ble underskrevet da Davey var energiminister, garanterte en fast pris for Drax Selby, som skulle sikre selskapet fortjeneste på produksjonen. Siden 2016 skal Drax ha mottatt subsidier på totalt 1,4 milliarder pund, ifølge Bloomberg.

Men så skjøt prisene i været under energikrisen. Hvis Drax skulle sette kraftverket i drift under gjeldende avtale, ville de måtte betale for energien de leverte ut. Hvis de hadde drevet kraftverket som normalt, ville de måtte ha tilbakebetalt 639 millioner pund for CfD-enheten sin.

Drax sier dette er tøys. Siden de aldri har solgt kraft av biomasse fra Drax Selby-kraftverket, så hadde de ikke mottatt noen subsidier å sende i retur.

Drax called this a “fictional” number: having not sold power from that unit, “we never had the money in the first place to send back to the consumer”.

Derfor valgt Drax å prioritere de tre andre kraftverkene, noe som var langt mer lønnsomt, siden de har avtaler om subsidier på toppen av markedsprisen.

I tillegg har Drax solgt pellets. Fjoråret ble et godt år for Drax, årsresultatet steg med 84 prosent til 731 millioner pund.

Drax valgte naturlig nok det mest lønnsomme måten å produsere på. En talsperson for Drax sier de også prioriterte energisikkerhet.

– We had to make responsible decisions on our winter hedging to minimise risk to Britain’s energy security and our business.

Det er vanskelig å se for seg at noen andre privateide selskaper i samme situasjon ville valgt en annen løsning enn den mest lønnsomme. Hvis regnestykket til Bloomberg er korrekt, så ville dette spise opp 87 prosent av overskuddet.

Det har vært diskusjoner om å la Drax Selby drive deler av kraftverket med kull til vinteren, for å redusere risikoen for strømbrudd, men selskapet kom ikke til enighet med myndighetenes National Grid.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.