Man trenger ikke følge særlig godt med for å registrere at regimemediene og den snakkende klassen har utpekt Elon Musk til fiende. NRKs morgensending hadde et innslag om at det snart må være slutten på Twitter, som nå heter X. Musk har ødelagt selskapet, var refrenget.

En medieprofessor var med for å fortelle at ytringsfriheten er satt under press etter at Musk tok over. NRK har overhodet ikke referert Twitter Files-avsløringene. Sensuren er et ikke-tema. Det sier alt om hvilken side norske medier står på at en av de største presseskandalene i nyere historie hverken er gjengitt eller kommentert.

Musk er en gigant som entreprenør. Han har fått til noe som ingen andre har klart, innen en meget vanskelig bransje, bil og kommunikasjon – gjennom Spacelink og SpaceX. Også AI er han inne i, gjennom Nevrolink.

Helt siden han beveget seg inn på mediefeltet har mediene motarbeidet ham. De vil ikke ha konkurranse. Musk har allerede demonstrert at mediene er kjøpt og betalt.

DN skrev på lederplass at politiet måtte slutte å bruke X som plattform.

Nå er det AFP, eid av den franske stat, som går til sak mot X for bruk av innhold. X-meldinger lenker til nyhetssaker, og det vil AFP ha betaling for. Lawfare er blitt et politisk verktøy. Om de ikke vinner frem, sinkes prosesser, og de koster penger.

Gammelmediene slåss for sin posisjon og definisjonsmakt. De kjemper en håpløs kamp.

Det franske nyhetsbyrået AFP har gått til sak mot X, tidligere Twitter, som nekter å diskutere betaling for opphavsrettsbeskyttet innhold som deles på nett.

Søksmålet er en del av en global kamp der medieselskaper vil ha betalt fordi de mener deres innhold er med på å skape verdi for selskaper som X, Facebook og Google.

Medienes sak ble styrket av en EU-lov fra 2019 som åpner for betaling for innhold som deles. Google og Facebook gikk etter hvert med på å betale noen franske medieselskaper.

Ifølge AFP har X, som eies av mangemilliardær Elon Musk, avvist å gå i dialog om betaling. I en uttalelse sier nyhetsbyrået at de har levert inn et søksmål i Paris for å tvinge X til å utlevere data som kan danne grunnlaget for å anslå en rettferdig pris.

X har foreløpig ikke vært tilgjengelig for en kommentar til saken.

Selv om franske medier har vunnet fram i noen saker, har de store teknologifirmaene strittet imot i andre regioner. I Canada sperrer Meta nyhetsinnhold på Facebook og Instagram etter at en ny lov pålegger dem å betale for innholdet. Google har truet med lignende tiltak.

De to selskapene har også kjempet imot lignende forslag i Australia. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.