Nato-landenes utenriksministre foran Nato-hovedkvarteret i Brussel. Foto: Olivier Matthys, Pool Photo via AP, File

Det er nå Ungarn som er bremsekloss for Sveriges Nato-søknad. Ungarns nasjonalforsamling holder ekstramøte om saken mandag, men det er ikke ventet noe vedtak.

Sammen med Tyrkia er Ungarn det eneste Nato-landet som ennå ikke har gitt Sverige tommel opp for Nato-medlemskap.

Tyrkia har mer eller mindre sagt ja, selv om det gjenstår en formell godkjenning i parlamentet.

Ungarn har tidligere erklært at de ikke vil stå i veien for medlemskapet, dersom Tyrkia sier ja. Det var derfor ventet en nokså grei prosess fra Ungarns side.

Men plutselig stikkes det kjepper i hjulene også fra ungarsk side. Det er godkjenningen i parlamentet det nå står om.

Det er opposisjonen som har kalt inn til mandagens møte der dette skulle være et tema og godkjenningen var forventet å finne sted.

Men regjeringspartiet Fidesz har sagt at de ikke stiller opp i møtet. Dermed kan det heller ikke holdes noen avstemning om den svenske søknaden.

NTB-TT melder om saken.

Opposisjonspolitiker Agnes Vadai bekrefter mandag at Fidesz står fast ved sin boikott av møtet.

– Ingen forandring. Det blir ingen avstemning, ikke engang om dagsordenen. Fidesz kommer ikke, skriver Vadai i en epost til det svenske nyhetsbyrået TT.

Nasjonalforsamlingen er sommerstengt fram til 25. september. Vadai sier det trolig ikke blir noen avstemning før den trer sammen igjen.

På en pressekonferanse i Budapest fredag sa Tyrkias utenriksminister Hakan Fidan at de to landene samarbeider tett om godkjenningen av Sveriges Nato-søknad, men at Tyrkias nasjonalforsamling «har siste ordet» i saken.

Mange vil oppfatte dette som en trenering som nærmest har et visst sabotasjepreg over seg, og internt i Nato vokser utvilsomt irritasjonen. Ønsker Ungarn å være en del av Nato, eller ønsker man å forlate alliansen?

Mange ungarere husker fortsatt 1956, og det er neppe noen utbredt, folkelig iver i landet etter å stå alene, selv om landet ikke har noen grense direkte mot Russland.

Ungarn regnes ikke som et like strategisk viktig land i Nato som Tyrkia. Ungarn har derfor trolig mindre «å gå på» når det gjelder hvor mye av trøbbel som kan tolereres.

Spørsmålet kan komme: Ønsker Ungarn å være en del av Nato, eller ønsker man å forlate alliansen?

Det er naturlig at det i Nato-kretser også vil reises spørsmål om hva som får partiet Fidesz til å opptre som en så tydelig  bremsekloss i denne prosessen.

 

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.