Containerterminal i Frankfurt. Foto: Michael Probst / AP / NTB.
Økonomien i Tyskland stagnerte i andre kvartal. Utsiktene for de neste månedene er også dystre. Den såkalte grønne omleggingen av energi- og industripolitikk gir ikke akkurat noe løft.
Det går trått for det som i mange år har vært kjent som «lokomotivet» i europeisk økonomi, nemlig Tyskland.
Justert for sesongvariasjoner og prisvekst var utviklingen fra første til andre kvartal på 0,0 prosent, ifølge et estimat fra det nasjonale statistikkbyrået Destatis fredag.
NTB melder om saken, Document har tidligere i dag publisert den i kort notisform. .
Sammenlignet med andre kvartal i fjor går tysk økonomi 0,2 prosent tilbake. Man må langt tilbake for å finne perioder er tysk økonomi har handlet om annet enn så å si konstant fremgang fra år til år, måned til måned.
Men de seneste år har stagnasjon blitt en dyster realitet for det store EU-landet.
I vinter opplevde den tyske økonomien en resesjon med tilbakegang to kvartaler på rad.
Myndighetene begrunner dette med høy inflasjon, som blant annet fikk husholdningene til å stramme hardt inn på pengebruken.
Man snakker imidlertid ikke så mye om hvordan det såkalte grønne skiftet her spiller inn. For ved å legge ned det det meste av landets energiproduksjon basert på kull- og kjernekraft, har man etter manges mening plassert både næringsliv og husholdninger i et økonomisk uføre.
Skyhøye energipriser og usikkerhet for fremtiden har vært den nye realiteten, noe som uunngåelig har påvirket hele det økonomiske bildet for nasjonen.
Men siden dette skyldes lite veloverveide avgjørelser fra «grønt» orienterte politikere, heiet frem av en samlet venstrevridd presse, er det noe man ikke så gjerne snakker høyt om i offisielle kretser.
Noen stor endring til det bedre er ikke på gang med det første, skriver NTB:
Det er ventet nedgang for 2023 som helhet for Europas største økonomi. Både den tyske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) har beregnet en nedgang på 0,3 prosent i år.
Nedgangen i tysk økonomi er en av grunnene til at Den europeiske sentralbanken (ESB) torsdag satte opp styringsrenten ytterligere torsdag, til 3,75 prosent.
Mange lurer på når man skal ta de grepene som virkelig kunne forbedret situasjonen, nemlig å reversere den såkalt grønne energipolitikken som så åpenbart ikke tjener nasjonen.
Document har nylig vært inne på denne tematikken i en annen artikkel, se under.
Les også:
Sommerlesning! Bestill i dag:
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!
Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: