Det er for få rekrutter som klarer opptaket til Försvarsmakten. Løsningen er å senke kravene, for at det skal bli enklere å komme inn, slik at Forsvaret kan bli mer «inkluderende».

Begrunnelsen er i hovedsak at Sverige har satt et mål om en økning på 1000 soldater innen 2025. På samme måte som politiet velger Forsvaret å senke opptakskravene for å skaffe nok soldater.

Sverige avviklet verneplikten i 2010, og siden har det vært frivillig å gå inn i militæret.

Samnytt viser til et intervju SVT har hatt med forsvarssjefen Michael Cherinet. Han vil ikke beskrive dette for å senke kvaliteten, og bruker heller ord som «endring» og «tilpasning» av kravene. Dette begrunner han med at kravene for enkelte elitesoldater ikke senkes.

– Vi sänker från en för hög nivå som faktiskt exkluderar ungdomar, sier Cherinet.

Cherinet sier at Forsvaret må bli mer «inkluderende».

Marinette Nyh Radebo, kommunikationssjef ved plikt- och prövningsverket, er enig i at alt for få klarer kravene. Andelen som nå får godkjent er kun 30 prosent, Den eneste løsningen er å senke kravene, mener Radebo.

Hun hevder også at kravene ble tøffere etter 2010, da Sverige fikk en yrkesarmé.

Det er ikke alle som er enige i denne metoden.

Andra menar tvärtom att kravens snarare skulle behöva höjs ytterligare inför den vidgade och fördjupade militära uppgift Sverige tar på sig när (om) vi går med i Nato.

Forsvaret har også fått kritikk for å fokusere på etnisk og kjønnsrelatert mangfold i stedet for dyktighet. Forsvaret deltar også aktivt i Pride-festivaler.

Rettelse:

Sverige gjeninnførte en slags verneplikt i 2017. Men som i Norge så betyr ikke dette at alle blir innkalt til tjeneste.

Les også:

Det norske Pride-Forsvaret ansetter en hær av kjønnsrådgivere

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.