Tidligere denne uken ble en ny studie av forskere ved Københavns Universitet publisert.
Studien viser at en del av Golfstrømmen kalt Atlantic Meridional Overturning Circulation, på norsk (AMOC), omveltningssirkulasjonen i Atlanterhavet, kan kollapse innen få år, skriver Forskning.no.
Ifølge studien vil AMOC med 95 prosents sikkerhet kollapse mellom 2025 og 2090.
Dette skaper imidlertid kraftige reaksjoner hos andre forskere.
Lars H. Smedsrud ved Bjerknessenteret mener at rapportens modeller er for enkle til å forutsi hva som vil skje i virkeligheten.
– Det er jo en alvorlig endring og et tydelig tegn på global oppvarming. Men det får ikke de konsekvensene som de skisserer. Det vil ikke klare å stoppe Golfstrømmen, fordi denne også er drevet av vindene, sier Smedsrud til NRK.
Steffen Malskær Olsen ved Nationalt Center for Klimaforskning i Danmark kaller rapporten for «provoserende».
«Den lille istiden» svekket Golfstrømmen, men det hører vi aldri om
– Det er en svært provoserende konklusjon basert på et datagrunnlag som har store begrensninger. Det er min umiddelbare vurdering, sier Olsen til TV 2 Danmark, referert i NRK.
Den tyske professoren og klimaforskeren Niklas Boers publiserte i 2021 en observasjonsstudie hvor han så på tidlige signaler på at AMOC vil kollapse. Boers mener de danske forskerne bør være forsiktige med å bruke målinger fra fortiden for å forutsi fremtiden.
«Hvis alle usikkerhetene skulle tas i betraktning, ville det sannsynligvis gi en usikkerhet på minst århundrer for når et vippepunkt kan inntreffe – og dette forutsetter fortsatt at et slikt vippepunkt i det hele tatt eksisterer og at det vil bli utløst ved global oppvarming», skriver han.
Klimaforsker Marius Årthun ved Bjerknessenteret og UiB sier til Dagbladet at konklusjonen i studien er teoretisk mulig, men beskriver det som «lite sannsynlig».
– Det er en interessant og verdifull studie fordi konsekvensene av en kollaps er så store. Når det er sagt, synes jeg at resultatene blir litt lite nyanserte, sier Årthun til avisen, og legger til:
– Metoden de har brukt, er en statistisk metode for å se på stabiliteten. Det er ingen steder i denne studien hvor man ser på den faktiske havsirkulasjonen.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.