En ny lov som tar sikte på å øke sysselsettingen blant svarte mennesker i Sør-Afrika har gjort en rekke bedrifter og deler av den politiske opposisjonen rasende.
Partiet Democratic Alliance (DA), som støttes av mange hvite og asiatiske velgere, frykter at kvalifiserte arbeidere kan miste jobben. De hevder også at den nye loven utgjør en form for rasekvoter som bryter med Sør-Afrikas konstitusjonelle prinsipp om ikke-rasisme.
John Steenhuisen, leder for Democratic Alliance, sier at 600.000 mennesker risikerer å miste jobben fordi de har «feil» hudfarge eller bor og jobber i «feil» områder.
Likestillingsloven skal tre i kraft 1. september. Den lar Arbeidsdepartementet sette mål for sysselsetting for bedrifter med mer enn 50 ansatte. Den nye loven pålegger selskaper med mer enn 50 ansatte å sende inn egenkapitalplaner som gjenspeiler demografien til regionen de opererer i og angi hvordan de har til hensikt å oppnå dem.
Gareth Ackerman, styreleder i Pick n Pay, en av Sør-Afrikas største dagligvareforhandlere, mener at loven truer private arbeidsgivere. «Dette ville ha effekten av å gjøre et stort antall kvalifiserte mennesker arbeidsløse og erstatte dem med ukvalifiserte mennesker», uttaler han.
Regjeringen har avvist kritikken, og sier at loven kun søker å fremme mangfold.
Sør-Afrika er preget av store ulikheter. Ifølge offisielle tall var nesten én av to svarte sørafrikanere arbeidsledige i de tre første månedene av 2023. Arbeidsløshetsraten var 9,5 % blant hvite sørafrikanere på samme tid.
Debatten pågår mens Sør-Afrika går mot nasjonale valg neste år. Meningsmålinger tyder på at det regjerende ANC (African National Congress), som har sittet ved makten kontinuerlig siden slutten av hvitt styre i 1994, risikerer å miste flertallet av stemmene. For å beholde makten må de øke sin popularitet blant det svarte flertallet av befolkningen.
Etter snart 30 år med ANC-styre befinner landet seg i oppløsning på grunn av tiår med korrupsjon og vanstyre. Millioner av mennesker over hele Sør-Afrika må leve med at elektrisiteten rutinemessig forsvinner i lange perioder av gangen.
Sør-Afrika lider under korrupsjon, strømmangel og vannmangel, folk blir syke av skittent vann
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.