NTB

Norsk lov og praksis begrenser enkeltpersoners rett til å søke sykehusbehandling i andre EØS-land, slår Esa fast. De tar Norge til Efta-domstolen.

Esa har mottatt en rekke klager og har gjennomført undersøkelser i saken, samt hatt dialog med norske myndigheter, opplyser overvåkingsorganet i en pressemelding.

Esa har gjennomgått 500 vedtak og konkluderer med at norske regler ikke samsvarer med EØS-retten på flere områder.

Ifølge EØS-reglene kan pasienter behandles i en annen EØS-stat dersom de ikke får behandlingen de har krav på innen rimelig tid i landet de bor i.

I Norge vurderes mange søknader om behandling i utlandet etter nasjonale regler, som har strengere vilkår enn EØS-retten.

– Særlig gjelder dette at pasienter selv må dokumentere at behandlingen i utlandet er «mer effektiv» enn den offentlige behandlingen som tilbys i Norge, skriver Esa.

I søknadene tas det vanligvis heller ikke hensyn til ventetider for behandling i Norge.

Det norske systemet svekker rettssikkerheten og gjør det svært vanskelig, eller umulig, for enkeltpersoner å få rettighetene som følger av EØS-avtalen, slår Esa fast.

– Gjennom dialog med Norge har vi sett at det er gjort noen forbedringer i pasienters rettigheter. Samtidig gjenstår kjerneproblemene, og det er derfor vi tar denne viktige saken til Efta-domstolen, sier Esa-president Arne Røksund.

Esas sak mot Norge startet i 2014 etter at de mottok flere klager om pasientbehandling i utlandet.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.