Vart du skræmt no? Værmelding på BBC. Foto: Faksimile BBC.
Værmeldingene i både Norge og Sverige får kritikk for å villede og skremme publikum med ildrøde katastrofekart. Nå skal også britiske BBC ha begynt med slik vær-propaganda.
Alle som har sett norske (eller svenske) værmeldinger i senere tid, har merket seg at de bærer preg av å være en slags katastroferapporter.
Bildet er gjerne ildrødt, nesten brunt til tider, og man skal gis inntrykk av at verden nærmest står i brann. Dommedag er her, eller i hvert fall rett rundt hjørnet.
Enkelte vil stusse over dette, og spørre seg selv om ikke værmeldingenes egentlige oppgave er å fortelle hvordan været blir, om det blir varmt, kaldt, regn, sol, eller kanskje litt tåke.
Nå er disse sendingene omgjort til en form for daglige propagandasendinger for klimabevegelsen, der det meste handler om varme, og det smøres tykt på med massive overdrivelser om bortimot kokende hete både her og der.
Folk som har vært på de aktuelle stedene som omtales, beretter gjerne at ja, det har vært varmt, men ikke særlig annerledes enn det har vært der mange ganger før. Mange kjenner seg overhodet ikke igjen i det krisebildet som tegnes i mediene.
Document har ved flere anledninger omtalt dette, som her: (Artikkelen fortsetter under).
Den svenske avisen Samnytt har reagert på tilsvarende aktivist-journalistikk i Sverige, og nå skriver avisen om at det samme skal ha skjedd i Storbritannia:
Det är inte bara svensk public service som sysslar med alarmistiska och vilseledande väderkartor med illröda markeringar för temperaturer som för bara några år sen ansågs fullt normala.
Nu är det BBC som får kritik för att förvanska de brittiska väderkartorna, skriver Samnytt.
Avisen forsetter:
Trots ett typiskt dåligt brittiskt väder försökte BBC i sina väderkartor få det att framstå som att landet var nästan lika drabbat av värmen som i södra Europa, detta med hjälp av gult och mörkorange.
Medan delar av Europa har haft temperaturer på upp till 47 grader har Storbritannien medeltemperaturer eller under hela juli. De flesta delar av landet har också haft en nederbörd över genomsnittet.
Det gis totalt feilaktig informasjon
I en værmelding presentert av BBCs klimaredaktør Justin Rowlatt tirsdag ble seerne vist et kart med Storbritannia avbildet i skremmende oransje og gule farger, lik deler av Frankrike og Nord-Spania.
Det ble skapt et inntrykk av en truende hetebølge i Europa.
Men det man ikke fortalte seerne, var at de hjemlige sommertemperaturene i Storbritannia den dagen var maks. 24 grader, mens den lå på temmelig kjølige tolv grader i de nordlige områdene.
Men de småkalde sommerdagene i store deler av Storbritannia la ingen demper på værmelderens iver etter å spre varme-frykt:
En av BBC:s meteorologer sa till tittarna att ”den europeiska värmeböljans topp är över oss”. Detta fick de alltmer klimatutmattade tittarna att reagera och klaga över att rapporteringen var vilseledande.
Även i Sverige förekommer liknande försök av public service att framställa vädret som mer extremt än vad det är, skriver Samnytt.
Her hjemme må vi nordmenn daglig forholde oss til værmeldingene på NRK og TV 2, i tillegg til katastrofeoppslagene i de store avisene.
Dette var også tema i en nylig sending på Doc-TV:
Bestill fra Document:
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!
Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: