EUs utenriksministre ble torsdag enige om at EU bør gjenoppta forhandlingene med Tyrkia, men stilte noen betingelser.
Tyrkia har vært offisiell kandidat til EU-medlemskap i 24 år, men siden 2016 har medlemskapsforhandlingene stått i stampe på grunn av EUs bekymring for brudd på menneskerettighetene og respekten for rettsstaten, skriver Reuters.
Men 10. juli tok Tyrkias president Tayyip Erdogan uventet til orde for å gjenoppta forhandlingene om tyrkisk EU-medlemskap, og knyttet dette til Tyrkias godkjenning av Sveriges søknad om medlemskap i militæralliansen NATO.
– Vi diskuterte hvordan vi kan gjenoppta dialogen med Tyrkia, sa EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell på en pressekonferanse etter et møte mellom EUs utenriksministre i Brussel.
– Vi er overbevist om at det er en gjensidig interesse i å utvikle et sterkere forhold mellom Tyrkia og EU, la han til.
Men han påpekte at EU ønsket at Tyrkia også skulle vise handlekraft, særlig i spørsmålet om EU-medlemmet Kypros, der den nordlige delen ble invadert av Tyrkia i 1974 og siden har vært okkupert.
– En løsning på Kypros-spørsmålet i tråd med de relevante FN-resolusjonene vil være avgjørende for å gjenoppta dialogen med Tyrkia, sa Borrell.
– Det vil også være avgjørende å opprettholde grunnleggende friheter og verdier som definert i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, som Ankara er en del av, sa han videre.
Ankara forventer konkrete framskritt fra EU når det gjelder spørsmål som visumfrihet og avslutning av enkelte kapitler i EU-medlemskapsprosessen, sa en høytstående tyrkisk tjenestemann til Reuters tidligere denne måneden, og la til at Vesten må støtte Tyrkia økonomisk.