Roald Dahl-museet har erkjent forfatterens antisemittisme i en uttalelse som er publisert på museets nettside og som skal henges opp på et panel ved inngangen.
Dahls rasisme var «unektelig og uutslettelig», skriver museet i Great Missenden, Buckinghamshire.
Uttalelsen kommer mer enn to og et halvt år etter at Dahls familie ba om unnskyldning for hans antisemittisme, skriver The Guardian.
I uttalelsen fra museet, som er en veldedig organisasjon, heter det at Dahl var en «selvmotsigende person».
Det ble «registrert hendelser der han var svært uvennlig og verre, inkludert å skrive og si antisemittiske ting om jøder».
Organisasjonen fordømmer «all rasisme rettet mot en hvilken som helst gruppe eller et hvilket som helst individ».
«Antisemittisme er en bestemt oppfatning av jøder, som kan komme til uttrykk som jødehat», skriver de.
Videre heter det at organisasjonen «arbeider for å være mer imøtekommende overfor alle som ønsker å besøke oss personlig eller på nettet».
Siden 2021 har organisasjonen samarbeidet med jødiske organisasjoner, inkludert Board of Deputies of British Jews, Jewish Leadership Council, Community Security Trust og Antisemitism Policy Trust. Sistnevnte har gitt opplæring til de ansatte.
Organisasjonen er i ferd med å utvikle undervisningsmateriell for skoler som skulle «bekjempe fordommer ved å fremme universelle barnerettigheter, utforsket gjennom erfaringene til karakterene i Roald Dahls historier».
Veldedighetsorganisasjonen sier at den ikke vil gjenta Dahls antisemittiske uttalelser offentlig, og skriver:
«Men vi har en oversikt over hva han skrev og sa i museets samling, slik at det ikke blir glemt».
Museet legger til:
«Roald Dahls rasisme er ubestridelig og uutslettelig, men vi håper også at Dahls kreative arv kan bestå og gjøre noe godt.»
Dahls bøker – inkludert «Charlie og sjokoladefabrikken», «Matilda» og «BFG» – har trollbundet barn siden 1960-tallet. Forfatteren døde i 1990.
I et intervju med New Statesman i 1983 sa han:
– Det er et trekk ved den jødiske karakteren som vekker fiendtlighet, kanskje er det en slags mangel på sjenerøsitet overfor ikke-jøder. Jeg mener, det er alltid en grunn til at det dukker opp motstand mot noe som helst.
Han la til:
– Selv en drittsekk som Hitler gikk ikke løs på dem uten grunn.
Tidligere i år kom det frem at Dahls forlag Puffin hadde hyret inn sensitive lesere til å omskrive deler av forfatterens tekst for å fjerne språk som ble oppfattet som støtende.
Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!