Politiet etterlyste onsdag en mann som er mistenkt for å ha begått grovt ran og frihetsberøvelse. Han ble etterlyst med bilder – som nesten samtlige medier har sladdet.
I strid med presseetiske regler gjør ingen av avisene leserne oppmerksom på at bildene de publiserer, er manipulerte.
VG går mot strømmen:
– Det er i allmennhetens interesse at mannen blir identifisert, og hjelp fra publikum er avgjørende for at mannen skal tas, skriver VG i sin begrunnelse for å publisere politiets bilder usladdet.
Truet med kniv
Politiet jakter på mannen som 15. juni ringte på dørklokken på et hus på Skøyen i Oslo og spurte etter «Peter». Deretter dro han frem en kniv og truet en ung mann som var alene hjemme.
– På gebrokkent engelsk skal han ha spurt hvor familien hadde penger og gull og hvor safen var, før han skal ha bundet fornærmede på hendene og truet ham rundt i huset på jakt etter verdisaker. Så ble den unge mannen låst inne på toalettet i huset, sa politiadvokat Mona Brandmo i Oslo politidistrikt til VG onsdag.
– Østeuropeisk
– Vedkommende er i 30–40 årene og er ca. 185 cm høy. Han snakket engelsk med østeuropeisk aksent, skriver politiet i en pressemelding.
– Politiet ønsker også å komme i kontakt med eventuelle vitner til hendelsen. Personer som har vært i området og kan ha sett noe, bes ta kontakt med politiet, heter det videre.
Oslo politidistrikt har i fem uker jaktet på mannen, uten hell. Onsdag gikk man derfor ut med bilder av personen man mener er gjerningsmannen.
Politiet offentliggjør bildene i et forsøk på å få identifisert mannen. Det kan bli litt vanskelig, siden nesten samtlige norske medier sladder bildene grundig. Både NRK, TV 2, Aftenposten, Dagbladet og Nettavisen har sladdet bildene, til dels ganske kraftig. Det holdt visst ikke med en liten sladd over øynene – eller over øyne, nese og munn.
I hvert fall ikke for Aftenposten:
Under bildet skriver avisen:
I forbindelse med etterforskningen av et grovt ran som fant sted i et villastrøk på Skøyen i Oslo den 15. juni i år, ønsker politiet å identifisere personen som er avbildet.
Men det har Aftenposten tydeligvis ingen intensjon om å hjelpe til med.
– Svært alvorlig
– Det er en svært alvorlig sak, sier politiadvokat Mona Brandmo til TV 2.
– Vi deler bildet for å prøve å oppklare saken, legger hun til. Optimistisk.
Dette er bildene TV 2 publiserer på nett:
Og slik går det, slag i slag. Her Nettavisens bidrag, under tittelen: Grovt ran – etterlyser denne personen.
NRK publiserte en liten notis om det grove ranet på nrk.no, som man illustrerte med dette bildet:
Dagbladet:
Av de større riksmediene er det kun to som har publisert de originale bildene fra politiet: VG og ABC Nyheter.
VG har følt behov for å forklare dette, og har derfor utstyrt sin artikkel med en egenerklæring:
Derfor publiserer VG bildet av mannen
Det skal mye til før VG identifiserer en etterlyst som hverken er siktet eller tiltalt i en straffesak. I denne saken velger VG å gjøre et unntak, i tråd med politiets ønsker. Væpnet ran i eget hjem truer selve tryggheten i menneskers privatliv. Politiet er sikre på at mannen på bildet er gjerningsmannen. Vitnebeskrivelsene av mannen sammenfaller med personen som er avbildet. Politiet har ikke klart å identifisere personen på bildet. Det er i allmennhetens interesse at mannen blir identifisert, og hjelp fra publikum er avgjørende for at mannen skal tas.
ABC Nyheter har av uransakelige grunner publisert et nokså brutalt beskåret bilde av den etterlyste:
Men avisen har også publisert dette utsnittet:
Kanskje det er meningen at leserne skal sette sammen de to bildene selv?
Bryter med presseetikken
Ingen av avisene som har sladdet politiets bilder, gjør leserne oppmerksom på at bildene er manipulerte, noe som er i strid med pressens etiske regelverk. Vær Varsom-plakaten omtaler endring av bilder i punkt 4.11:
Vern om det journalistiske fotografiets troverdighet. Bilder som brukes som dokumentasjon må ikke endres slik at de skaper et falskt inntrykk. Manipulerte bilder kan bare aksepteres som illustrasjon når det tydelig fremgår at det dreier seg om en montasje.
Punkt 4.12 presiserer: «For bruk av bilder gjelder de samme aktsomhetskrav som for skriftlig og muntlig fremstilling.»
Flere av avisene skriver «Foto: Politiet» under bildene, uten snev av antydning om at bildene de har fått fra politiet, faktisk er endret av redaksjonene.