Tallet på nye ikke-europeiske studenter er nesten halvert i forhold til i fjor, viser tall fra Utlendingsdirektoratet. Regjeringen forventer en ytterligere nedgang.
Dette skyldes i hovedsak at utenlandske studenter nå må betale skolepenger hvis de ikke tilhører EØS-området, skriver NRK.
Etter at regjeringen innførte skolepenger for studenter fra utenfor EØS-området, har søkertallene rast. En helt fersk oversikt som Utlendingsdirektoratet har delt med NRK, viser en nedgang på 45 prosent i antall søknader om oppholdstillatelse fra denne gruppen.
I mange år var utenlandske studenter prioritert i boligkøer foran norske studenter. I tillegg slapp de å betale skolepenger, mens norske studenter som velger å studere utenlands, må betale for utdannelsen.
Abid Raja (V) bekymrer seg over utviklingen.
– Jeg synes dette er utrolig dramatisk. Det er akkurat dette opposisjonen, norske studenter og høyere utdanningsinstitusjoner har advart mot. Men regjeringen har valgt å ikke lytte.
Nå risikerer Norge å miste de flinkeste studentene, mener Raja. Dog er det jo ikke slik at Norge tjener på å spandere utdannelsen på utlendinger, uansett hvor flinke de er. Da må disse utenlandske studentene velge å bli boende i Norge etter studietiden, jobbe og betale skatt.
Oddmund Løkensgard Hoel, statssekretær for forskning og høyere utdanning, er derimot ikke bekymret.
– Det er ingen dramatikk i søknadstallene. Det er en nedgang, som forventet. I statsbudsjettet for 2023 beregnet vi en nedgang på 70 prosent i denne gruppen. Hva de endelige tallene blir, får man likevel ikke vite før nærmere jul, etter at studiene har kommet i gang og fristene for å betale studieavgift har gått ut.
– Det som er en villet politikk, er at vi ikke lenger skal bruke en milliard kroner av budsjettkapasiteten vår på å være det eneste landet i Europa som tilbyr gratis utdanning for studenter fra hele verden.
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.