Både venstre- og høyreorienterte mennesker i Europa er sterkt engasjert i bestemte saker, men de venstreorienterte – grønne inkludert – er mest uforsonlige i avvisningen av oppfatninger som strider mot deres egne, viser en undersøkelse som er blitt gjennomført av forskere i Tyskland.
Undersøkelsen, som er omtalt i Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine og Süddeutsche Zeitung, er gjennomført av forskere tilhørende Mercator Forum für Migration und Demokratie (MIDEM) ved Technische Universität (TU) Dresden i samarbeid med YouGov, og omfatter ca. 20.000 mennesker i ti EU-land: Tsjekkia, Frankrike, Tyskland, Hellas, Ungarn, Italia, Nederland, Polen, Spania og Sverige.
I henhold til undersøkelsen, der deltagerne er blitt bedt om å uttale seg både om egne og andres oppfatninger, er det saker som klima, migrasjon, Ukraina-krigen, koronahåndtering som vekker de sterkeste følelsene og virker kraftigst splittende mellom venstre- og høyresiden. Forskerne ved TU Dresden omtaler fenomenet som «affektiv polarisering».
Mens folk på venstresiden brenner sterkest for klimasaker og ønsker at samfunnet skal gjøre mer for å bekjempe klimaendringer, er det motstand mot migrasjon som skaper det største engasjementet på høyresiden. Spørsmål om f.eks. sosial omfordeling er også omstridte, men klart mindre følelsesladede og polariserende.
Undersøkelsen viser også at uforsonligheten i avvisningen av andres oppfatninger er større blant høytlønte, byfolk, mennesker over 55 år og personer som har tatt høyere utdanning.
Graden av polarisering er ifølge studien størst i Italia og Hellas, og minst i Tsjekkia og Nederland. Tyskland befinner seg omtrent midt på treet, og der til lands er også gradsforskjellene mellom høyre- og venstresidens avvisning av annerledes tenkende mindre enn i andre land.
Forskerne har ingen klare oppfatninger om hva som skaper polariseringen, som tilsynelatende er økende, men peker antydningsvis på politiske konfrontasjoner og debatten i mediene, og de er betenkte over at politiske oppfatninger ser ut til å ha blitt en del av manges identitet.
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!