– Interessen for filmen «Sound of Freedom» er enorm, bekrefter film- og informasjonssjef Stig Magne Pedersen ved Odeon i Stavanger.
Han sier til Stavanger Aftenblad at henveldsene er mange, men ingen vet hvem som har rettighetene til filmen, som av en eller annen grunn omtales som høyrevridd av journalisten.
Det er altså høyrevridd å reagere på sexslaveri og menneskesmugling.
Filmen han snakker om, er altså «Sound of Freedom», noe så uvanlig som en kristen actionfilm.
Men er filmen action eller dokumentarisk? Dette er noe usikkert, og omstridt i de amerikanske regimemediene.
Hovedrollen spilles av Jim Caviezel, som spilte Jesus i «The Passion of the Christ», Mel Gibsons omdiskuterte Jesus-film fra 2004.
Og der starter kritikken mot filmen.
For Caviezel skal ha deltatt på konferanser tilknyttet Qanon. Hadde han deltatt på en Stalin-konferanse, så hadde neppe noen reagert.
I tillegg har andre kritikere hevdet at filmen overdriver suksessen til gruppen som i filmen bekjemper menneskehandlerne. Timothy Ballard, agenten som portretteres i filmen, kommenterer med å si at det er underlig at mediene er opptatt av at barna er del av en konspirasjon – ikke at de er reddet fra misbruk.
Hva gjør venstresiden for å beskytte barna mot grove overgrep? Hva gjorde de da britiske ungjenter ble voldtatt på en industriell skala? De kalte det grooming. Et skrekkelig begrep i forhold til forbrytelsene.
Venstreliberale journalister ba de voldtatte ofrene om å holde kjeft, for å beskytte mangfoldet.
Det er en trend at kristne verdier filmatiseres, ifølge Aftenbladet. Dessuten er filmen folkefinansiert, helt uten statlige subsidier.
Øyvind Olav Sydow Kleiveland, som driver det nokså nystartede distribusjonsselskapet Inspirasjonsfilm AS, vil bringe filmen til Norge. Det virker ikke så enkelt.
– Jeg har heller ikke funnet ut hvem som har rettighetene til Norden, sier han til Aftenbladet.
Som tidligere pinsepredikant ser han positivt på trenden med religion i filmer.
– Det ville vært veldig flott om folkefinansiering kunne bidra til flere produksjoner av denne typen.
Han nevner serien «The Chosen», som er sett av over 300 millioner seere.
– «The Chosen» har demonstrert at det kristne publikum er ganske stort. Samtidig viser den at gode historier, også med kristent tankegods og budskap, treffer bredt også utenfor de definerte kristne miljøene. Dette har nok overrasket store deler av bransjen.
«Jesus Revolution» har også gjort det overraskende godt i USA. Den er allerede vist i Norge på steder som Sarons dal og det kristne Oase-stevnet. Filmen skal vises på norske kinoer, og har premiere 25. august.
Spørsmålet er om vi opplever en ny Great Awakening.