Ungarns parlament langs Donaus venstre bredd i Budapest. Foto: Gabinho / cc by-sa 4.0 / Wikimedia Commons.

EU-rådets utvalg for økonomiske og finansielle saker (ECOFIN), som består av økonomi- og finansministre fra de 27 EU-statene, holdt fredag sitt månedlige møte i Brussel. Blant temaene som stod på dagsorden, var foruten rutinemessige saker EU-kommisjonens oppfordring i juni om å sette av 50 milliarder euro ekstra i bistand til Ukraina i unionens langtidsbudsjett, som strekker seg frem til 2027 – et beløp so foreslås gitt dels som gave og dels som lån.

Det er sparsomt med medierapporter fra ECOFIN-møtet fredag, men på de italienske sidene til det europeiske nyhetsmediet Euractiv, som er spesialisert på EU-politikk, fremgår det at forslaget om å gi Ukraina de 50 milliardene kun ble diskutert – altså ikke vedtatt.

Det var Spanias økonomiminister Nadia Calvino og EU-kommisjonens visepresident og handelskommissær Valdis Dombrovskis som uttalte seg om saken etter møtet, skriver Euractiv.

Bakgrunnen for det manglende vedtaket synes å være signaler om at Ungarn vil stikke kjepper i hjulene for pengestøtten til Kyiv så lenge unionen holder tilbake EU-midler til Budapest.

I 12-tiden fredag sammenholdt Zoltan Kovacs, som er talsmann for Ungarns statsminister Viktor Orbán, de to sakene i en post på Twitter, idet han erklærte at «Ungarns regjering avviser EU-kommisjonens krav» om å legge penger på bordet.

Ungarn vil ikke betale noe ekstra uten å få støtten landet har rett til, skrev Kovacs, og minnet samtidig om at Ungarn ikke har fått tilfredsstillende betaling for utgiftene landet har til beskyttelse av grensen.

Den ungarske regjeringstalsmannen benyttet også anledningen til å minne om Ungarns syn på obligatoriske migrantkvoter i EU. (Lørdag twitrer Kovacs en uttalelse fra Orbán der den ungarske regjeringssjefen til at det å innlemme Ukraina i NATO ville føre til tredje verdenskrig.)

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.