Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock. Foto: AP Photo/Markus Schreiber
I sin nye Kina-strategi betegner den tyske regjeringen kinesisk spionasje som en økende bekymring. Nå varsler tyskerne mottiltak.
Kina har lenge vært regnet som et av verdens mest aktive land med hensyn til å bedrive spionasje mot andre nasjoner, ikke minst i form av industrispionasje.
Det har vært hevdet at svært mye av den «innovasjon» som finner sted i Kina, er basert på tyveri og kopiering av teknologi og industrielle hemmeligheter fra andre land.
BBC er blant de mange medier som har omtalt denne virksomheten.
I juli i fjor fortalte FBI-direktør Christopher Wray en forsamling av næringslivsledere og akademikere i London at Kina hadde som mål å «plyndre» vestlige selskapers intellektuelle eiendom, slik at de kan fremskynde sin egen industrielle utvikling og til slutt dominere nøkkelindustrier.
Han advarte om at Kina snoket på selskaper overalt «fra storbyer til småbyer – fra Fortune 100s til start-ups, folk som fokuserer på alt fra luftfart, til AI, til farmasi», skrev BBC (oversatt).
Også Norge har vært rammet av dette, noe Document omtalte nylig. Se sak under.
Nå har Tyskland fått nok av slik aktivitet fra Kinas side.
Spionaktiviteten rettet mot Tyskland fortsetter å øke, spesielt digitalt, heter det i et 61-siders strategidokument som ble lagt fram av den tyske regjeringen torsdag.
– Vi motsetter oss standhaftig enhver spionasje- og sabotasjeaktivitet fra kinesiske organer eller statskontrollerte aktører, i og mot Tyskland, skriver myndighetene.
NTB-DPA melder om saken.
Press mot kinesere i Tyskland
Tyskland vil sette inn mottiltak både på nasjonalt plan og via europeisk samarbeid. Det er utarbeidet en egen strategi for dette formålet.
Man har også sett at kinesere som bor i Tyskland, utsettes for press fra kinesiske myndigheter for å utføre slik spionasje, og formidle materiale til Kina.
Det kan være snakk om forskere, stipendiater, studenter eller ansatte i selskaper knyttet til eksempelvis mobilteknologi, IT, energi, elektriske kjøretøy og mye annet.
På overordnet plan ønsker den tyske regjeringen å bli mindre økonomisk avhengig av Kina, men søker ikke å bryte bånd eller fundamentalt endre sin linje overfor stormakten i øst.
Vil være en partner
Kinas ambassade i Berlin svarer på kritikken, og ber Tyskland se på dem som en partner med felles utfordringer, ikke en rival.
– Kina håper at Tyskland kan se sin utvikling i et rasjonelt, helhetlig og objektivt lys. Å påtvinge restriksjoner basert på ideologiske fordommer og angst for konkurranse vil bare virke mot sin hensikt og gi en kunstig økning av motsetningene, skriver ambassaden i en uttalelse.
Fra kinesisk side gis ingen innrømmelser omkring den virksomheten som har vært bedrevet.
Les også:
Kinesisk forsker i Norge tok patenter på militær teknologi i Kina
Sommerlesning! Bestill i dag:
Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!
Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: