Røa legekontor i Oslo. Foto: Bjoertvedt / cc by-sa 3.0 no / Wikimedia Commons.

VG brakte mandag en artikkel som nok en gang dokumenterer at ulike deler av offentlig sektor ikke henger sammen og at byråkratiske finurligheter har prioritet foran folkehelsen.

Haugesunderen Jan Fyllingen er fastlege. Om noen dager må han slutte i jobben fordi han fyller 75 år, selv om han har autorisasjon som lege frem til han fyller 80. Dette kommer av at fastlege­ordningen er et kommunalt ansvar, mens det er staten gjennom Helse­direktoratet som autoriserer leger.

For noen år siden hevet staten autorisasjons­grensen fra 75 til 80 år. Men Kommunenes Sentral­forbund (KS) har ikke justert kommune­sektorens bestemmelser. Der holder en fast ved at folk i kommunal tjeneste skal like­behandles og gå av når de er 70 år – dog med anledning til at fastlege og kommune kan inngå avtale om å fortsette til 75 år for leger som ønsker det. Fastleger er ikke kommunalt ansatte, men private nærings­drivende som driver sin praksis etter avtale med kommunen og delvis også er finansiert derfra.

Likevel pukker KS på at en avtale som ble inngått med Lege­foreningen for mange år siden den gang 75 år var grensen for å være autorisert lege, skal gjelde fortsatt. Haugesund kommune avslår å forlenge avtalen med Jan Fyllingen. Om noen dager står 1400 pasienter uten fastlege.

Dette skjer i en situasjon hvor hver 24. innbygger i Norge mangler fastlege. Dette gjelder over 200.000 nordmenn og tallet er økende. Fastlege­ordningen er i krise, det er erkjent av alle. Et statlig utvalg la i vinter frem en fyldig rapport med forslag til en rekke tiltak som kan avhjelpe vanskelighetene, men intet skjer.

Gjennomsnittsalderen på fastleger er stigende. Fastleger som i dag er mellom 60 og 75 år har over en million pasienter på sine lister. Dette forteller at dersom det ikke lykkes å rekruttere nye og yngre fastleger i stort omfang, vil krisen i ordningen bare vokse seg enda større.

Og mot denne bakgrunn virker det helt ko-ko at fastleger som ønsker å fortsette etter 75 år og med autorisasjon til de runder 80, skal nektes å hjelpe folk. For Helse­direktoratet er det helt OK at leger som vil og som består en helsetest, kan fortsette til de er 80 år. Men kommune setter i en tariffavtale som for lengst er utgått på dato foten ned for en slik ordning.

Slik blir arbeidsvillige og autoriserte leger tvunget ut av sin praksis – samtidig som enda flere mennesker havner i den voksende køen av folk uten fastlege. Fastlegene er førstelinjen i helse­vernet. De er grunnmuren i det store helse­apparatet hvor spesialist­helse­tjenesten – sykehusene – er øverste del av byggverket. Når fundamentet svikter, får det følger for resten av konstruksjonen. Fra flere steder i landet meldes det om sterkt økt pågang til legevakten – for et sted må jo folk med behov for legehjelp henvende seg når de står uten fastlege.

Autoriserte leger over 75 år kan fortsatt arbeide – bare ikke som fastleger. Vi kjenner personlig et par aldrende kirurger, som med sin medisinske spesialitet tar vikariater når sykehus andre steder i landet har behov. Så doktor Fyllingen kan, om han vil, ta med seg stetoskopet og sin kompetanse som spesialist i allmenn­medisin, dykker­medisin og petroleums­medisin dit han som vikar kan gjøre nytte for seg. Men sine egne pasienter kan han bare glemme. – Pasientene hyler og skriker om at jeg må fortsette, sier Fyllingen til VG, men det er til liten hjelp.

Ansvaret for helsestellet er delt mellom kommunene og staten. Tidligere hadde også fylkes­kommunene en rolle som eiere og drivere av sykehusene, bortsett fra statens spesialiserte sykehus. Selv med bare to aktører klarer offentlig sektor ikke å samordne seg. Det er OK for staten at leger med autorisasjon kan jobbe til de er 80, men ikke for kommunene. Selv ikke krisen i fastlege­ordningen får kommunene til å snu seg rundt.

Ettersom dette er et nasjonalt problem, bør helse­minister Ingvild Kjerkol gripe inn. Men hun har det med å sette ned nye kommisjoner hver gang det skorter på et eller annet. Den aktuelle saken trenger ingen omfattende utredninger. Lege­foreningen er åpen for å ajourføre avtalen med KS til dagens virkelighet. Det er politisk vilje til å trumfe byråkratiet det står på.

Det hviler et stort ansvar både på KS og regjeringen for den voksende fastlege­krisen.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.