Bryggerekken langs Nidelva mellom Gamle bybro og Bakke bru i Trondheim er en av byens aller viktigste attraksjoner og historiske minnes­merker, et kultur­minne av nasjonal verdi som ligger nærmest bare et steinkast fra Nidaros­domen. Foto: Rick Smit / cc by 2.0 / Wikimedia Commons.

Langs Nidelva har det i tusen år stått sjøboder, brygger og lager­bygninger som er en viktig del av Trondheims identitet. Her har kommunen gitt tillatelse til omgjøring av en verne­verdig brygge fra 1760 til stormoské.

Muslim Society in Trondheim (MSiT) regner med å bruke ca. 40 millioner kroner på prosjektet. Skatte­kroner pluss innsamling i utlandet. De kjøpte brygga i 2003 og har brukt kun første etasje, men siden har antall muslimer i byen vokst enormt.

Den gamle brygga fra 1700-tallet som ombygges til stormoské for ca. 40 millioner kroner. Fronten mot Kjøpmannsgata har i dag blitt hvit, mens baksiden fortsatt er grønn. Og det er fortsatt ingen skilt eller noe som viser at interirøret i alle etasjene nå bygges om til stormoské. Det blir kjønnssegregerte bønnesaler, hver på vel 200 m2 – for menn i andre etasje, mens kvinnene må opp i tredje. Muslim Society in Trondheim (MSiT) kjøpte den fredede bygningen i 2003. Foto: Bente Haarstad.

Over 10.000 muslimer i Trondheim

Ifølge moské­utbyggernes egne sider er det nå over 10.000 muslimer i Trondheim, og moskeen i brygge­rekken langs Nidelva har blitt altfor liten.

Mer enn 10.000 muslimer bor i Trondheim, men ingen «Jamia masjid» ligger her, skriver de. Masjid er arabisk for moské, og ennå ikke et trøndersk ord.

Til nå har moskeen bare brukt første etasje, men nå skal de ta i bruk tre etasjer til. Det innebærer at de utvider fra 600 m2 til 2500 m2 og gjør store endringer i den historiske bygningen.

Innvendig vil bryggen aldri bli den samme etter at bygningen nå ombygges til stormoské med plass til at mange hundre kan be islamsk bønn sammen. Da går det ikke med etasje­høyder fra 1,7 til 2 meter, slik det er i etasjene som nå ombygges. Men Trondheim kommune er velvillig, og ga først bruksendring:

Bruksendring gikk greit

I rammetillatelsen til ombygging av brygge i Kjøpmanns­gata 53–55 fra desember 2021 sto det:

«Det ville ikke være hensiktsmessig å kombinere moskéformålet med lager, engros og detaljvirksomhet. Bruksendringen til kultur- og undervisnings­virksomhet er i strid med regulerings­formålet. Kommune­direktøren vurderer at lokalene likevel kan egne seg til bruk for dette formål, forutsatt at utformingen ivaretar de antikvariske interesser bygningen krever, og de krav til sikkerhet og rømning som funksjonen vil kreve. Kommune­direktøren kan i liten grad se at bruk som kultur- og undervisnings­virksomhet vil medføre en annen påvirkning på omgivelsene enn bruk som engros­virksomhet, kontor og detalj­virksomhet.»

Moské kontra nærings­virksomhet går altså for det samme for Trondheim kommune. Den samme ramme­tillatelsen er også velvillig til stor innvendig ombygging, selv om kommunen ikke var imponert over tidligere innsats:

I uttalelse fra Byantikvaren mottatt 3.4.2020 heter det:

«Kjøpmannsgata 53–55 er på kommunens aktsomhets­kart for kultur­minner plassert i klasse A, bygning med svært høy antikvarisk verdi. Bygningen er regulert til bevaring gjennom Midtby­planen/bevarings­område. Kjøpmanns­gata 53–55 har tidligere omsøkt og ombygget første etasje uten at antikvariske verdier i interiør ble spesielt godt ivaretatt.»

De som ga ramme­tillatelse, var noe bekymret for bryggens svært lave takhøyde, men mente det kunne gå, fordi de mente opphold i bønnerom «ville bli noe begrenset». Men samtidig skrev de at det nærmest var fritt fram:

«Dersom det viser seg å være ønskelig å få til større høyde i deler av plan 2 og 3, vil det være mulig å drøfte dobbel høyde enkelte steder. For eksempel i kombinasjon med mesanin.»

Kjønnssegregert og fremmer hijab

Utvidelse innebærer ikke innholds­messig modernisering. Muslim Society in Trondheim, eller Det Muslimske Samfunnet, som de kaller seg på norsk, driver kjønns­segregerte aktiviteter og oppfordrer til tildekking av kvinner. Inkludert tildekking av småjenter, ettersom egen­reklamen for «Jente­kveldene» (fra 13 år) bruker bilder av jenter iført hijab.

Moskeen i Kjøpmannsgata reklamerer for kjønnssegregert jentekveld i moskeen. Skjermdump: MSiT / Facebook.

I den nye moskeen vil menn få et bønnerom på over 200 m2 i andre etasje, mens kvinnene får tilsvarende areal i tredje etasje, ifølge plan­tegningene.

I mennenes etasje blir det også fem klasserom på 25–30 m2. Og en kan gjette at disse skal brukes til blant annet koran­skole for barn. I kvinnenes etasje blir det tre større konferanse­rom i tillegg til det store bønne­arealet. Pluss at det er avsatt plass for islamsk litteratur og mingling. En kan kanskje gjette at disse lokalene skal brukes til å få nordmenn til å konvertere til islam, hvilket moskeen byr på kurs for. For eksempel som de skrev på Facebook 28. august 2022 om kurs for kvinner:

«Kurset vil (in shaa Allah) gi deg en grunn­leggende intro­duksjon til islamsk tro og praksis, samt betydningen av Koranen på norsk. Kurset er spesielt tilrette­lagt for nye muslimer.»

Ved Nidelvas utløp har det stått sjøboder, brygger og lagerbygninger i tusen år. Her handlet byborgerne varer med kjøpmenn fra fjern og nær. Bryggene er blant annet nevnt i Magnus Lagabøtes bylov fra 1276. De ble også brukt som forsvars­verker i middel­alderen, til å kaste stein ned på fiender som kom opp Nidelva.

Ennå helt anonym fasade

Selv om den historiske bygningen er brukt som moské i mange år allerede, er det ingenting utvendig som viser at denne bryggen er hoved­kvarter for en islamsk organisasjon. Grønnmalt mot elva og hvitmalt mot Kjøpmanns­gata ligger den vegg i vegg med Feminist­huset, og uten noe skilt som reklamerer for moskeen. Selv om den historiske eiendommen ble solgt til en liten gruppe muslimer for 5,6 millioner kroner allerede i 2003.

– Vi mangler storparten av beløpet og vil starte en innsamlings­aksjon for å skaffe til veie millionene vi trenger. Ikke minst vil vi henvende oss til velstående trond­hjemmere som Trond Lykke og Odd Reitan, sier Mohamed Jawari, leder av Muslim Society i Trondheim, skrev Bygg.no i 2004.

Jawari dro senere tilbake til landet han flyktet fra, Somalia, hvor han ble toppolitiker, i likhet med en annen somalier med norsk stats­borger­skap, Hassan Ali Kheire, som ble Somalias stats­minister. «Politisk drama i Somalia med to nordmenn i hoved­rollen», skrev Aftenposten i 2018 om de to somaliske «nord­mennene».

Siden ble det nye ledere for moskeen i Kjøpmanns­gata, uten synlig opp­gradering av eiendommen. Den sto til forfalls, men i 2013 gikk Nærings­foreningen, Trondheim kommune, fylket, NTNU og høyskolen inn for et vitaliserings­prosjekt for bryggene i Kjøpmanns­gata. Det ble påpekt at bryggene i Kjøpmanns­gata er en særdeles viktig del av Trondheim bys identitet både for turister og befolkningen, og at området er sentralt i turist­løypa mellom turist­båt­havnen, Nidaros­domen og Bakklandet, sto det i prosjekt­beskrivelsen.

Det ble ikke minst penger og et puff i ryggen til moskeen i Kjøpmanns­gata. «Løfter brygg­erekka i nedre Kjøpmanns­gata fram i lyset», skrev byutviklings­magasinet Trondheim2030 og trakk frem brygge­moskeen som eksempel på vitalisering av det historiske Trondheim. Den hadde da fått nye stolper og peler, og det var også gitt tilskudd til fasade­arbeider.

«Eierne (av moskeen) er godt fornøyd og synes det har vært spennende å bidra til bevaring av norske kultur­minner, skrev det kommunale nett­stedet.

Islamfeiring i Trondheim i juli 2022. Moskeen i Kjøpmannsgata har den frekkhet å bruke det norske, kristne begrepet «søndagsskole» om koranskolen de driver. Det er ikke noe norsk eller kristent over disse tildekkede småjentene. Ikke synger de salmer heller. Foto: Muslim Society in Trondheim (MSiT) / Facebook.

Men hvor norsk er en moské som fokuserer utelukkende på kultur fra den islamske verden, som holder menn og kvinner atskilt, som reklamerer for hijab og som neppe klarer å maskere at en koran­skole er en koran­skole, om de omdøper den til «søndags­skole» aldri så mye, slik MSIT-moskeen gjør? Det vil si gir norske og kristne navn til islamistiske aktiviteter. De har også innsamling av moské­midler fra utlandet.

Islam Net klarte å samle inn over 60 millioner kroner for å kjøpe Oslo Skyte­senter med formål moské ved hjelp av donasjoner fra folk i land som Saudi-Arabia og islamister verden over. Da klarer sikkert også brygge­moskeen i Trondheim å komme i mål.

Rita Ottervik festtaler

Muslim Society in Trondheim har fått mye offentlige midler. Både det vanlige tilskuddet med skatte­kroner som går til alle registrerte moskeer, og diverse offentlige tilskudd til kultur­formål og vedlikehold av eiendommen. I tillegg at de sannsynligvis får påspandert bruk av den store idretts­hallen på Leangen i Trondheim når det er islam­fester flere ganger i året. Det vil si minst to ganger så langt i år.

Ordfører Rita Ottervik (Ap) var festtaler på den muslimske islamfesten i idrettshallen på Leangen i april. Foto: Muslim Society in Trondheim (MSiT) / Facebook.

23. april i år med ordfører Rita Ottervik (Ap) som festtaler, ifølge moskeens egen Facebook.

Lengst bak i lokalet, bak et forheng, satt kvinnene.

Moskeer rundt om i landet får låne idrettshaller til islamfester og fellesbønn. Så også idrettshallen på Leangen i Trondheim. Muslim Society in Trondheim (MSiT) var storfornøyd og delte bilder fra Eid-bønnene i Leangen idrettshall 21. april 2023. Foto: MSiT / Facebook.

Italia med sine vel 60 millioner innbyggere har bare åtte offisielle moskeer i landet, og stats­minister Giorgia Meloni endrer nå loven, slik at det skal bli enda vanskeligere å registrere flere. De vil rett og slett ikke ha moskeer.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.