Forskerne legger teppene over mer enn 400 kvadratmeter nær toppen av Dagu-breen i det sørvestlige Kina.
Teppene er designet for å reflektere solstrålene tilbake til atmosfæren, noe som forskerne håper beskytter breen mot varmen og forhåpentligvis bevarer noe av isen, skriver Bloomberg.
De kinesiske forskerne har ingen illusjoner om at prosjektet deres vil redde Dagu, da de hevder at breen allerede har mistet mer enn 70 prosent av isen i løpet av det siste halve århundret.
Overfor en lokalavis beskriver en av forskerne innsatsen som om en lege prøver å forlenge livet til en dødssyk pasient med noen få år.
– Alle de menneskelige tiltakene vi jobber med, selv om de skulle vise seg å være effektive, kommer bare til å bremse smeltingen, sier Zhu Bin, en 32 år gammel førsteamanuensisen ved Nanjing-universitetet som leder ekspedisjonen.
– Hvis jorden fortsetter å bli varmere, vil det til slutt ikke være mulig å beskytte isbreene. og det for alltid, sier han.
Dr. Zhus team testet ut et nytt materiale som ifølge forskningen har potensial til å reflektere mer enn 93 prosent av sollyset og bidra til at Dagu aktivt mister varme.
Filmen er laget av celluloseacetat, en naturlig plantefiber, for å minimere miljøpåvirkningen. Stoffet kan også brukes som små partikler som deponeres av droner på mindre tilgjengelige isbreer.
Ekspedisjonens første dag gikk ikke så bra. Målet var å feste de hvite lakenene til breen ved hjelp av dampdrevne boremaskiner, trerammer og spikerpistoler, men mannskapet led av hodepine og svimmelhet i den store høyden.
Etter hvert som de beveget seg dypere inn på breen, ble den midjehøye snøen så tykk at det var for farlig å fortsette.
På Dagu-ekspedisjonens fjerde dag klarte teamet til Dr. Zhu endelig å legge ned de solreflekterende lakenene etter at været ble bedre.
De kommer tilbake i september for å fjerne skjermene og foreta målinger for å evaluere hvor godt de fungerte.
Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!