Utsikt til en kjemisk fabrikk tilhørende konsernet Hoechst i Frankfurt den 9. november 2022. Foto: Michael Probst / AP / NTB.

En undersøkelse som analysebyrået Kantar har gjennomført blant 150 industribedrifter i Tyskland på oppdrag fra det tyske konsulentselskapet FTI-Andersch, viser at 26 prosent av bedriftene overveier å flytte produksjon utenlands.

Frustrasjonen er høy i tysk industri, mange bedrifter planlegger allerede å dra sin vei, og Kina er et av investeringsmålene, melder Die Welt, som har fått innsyn i Kantars undersøkelse.

Høye energipriser er en viktig faktor, men likevel bare en av forklaringene på flyttetrangen, skriver den tyske avisen.

I undersøkelsen er bedriftene blitt bedt om å vurdere en rekke egenskaper ved Tyskland som sted å drive bedrift, og på hvert punkt har de gitt karakterer fra 1 (best) til 6 (dårligst).

Ikke overraskende får Tyskland dårligst karakterer på områder som energipriser og tilgjengelighet på energi. Her ble det bare en «firer» (4.0).

Gjennomsnittsberegninger skjuler det faktum at mange av bedriftene mener at Tyskland på disse punktene står til stryk.

Andre viktige handikap for næringslivet er byråkratiet (4.0) og vanskeligheter med å finne kvalifisert arbeidskraft (3.9) – høy innvandring til tross.

40 prosent av de spurte industribedriftene kunne tenke seg å flytte deler av produksjonen til Asia, mange av dem til Kina. FTI-Andersch-sjef Christian Säuberlich sier til Die Welt at halvparten av bedriftene anser Kina som et attraktivt investeringsmål. Men også Øst-Europa og USA anses av mange som bedre steder å drive industri enn Tyskland.

Ifølge Säuberlich haster det med å gjøre noe med forretningsklimaet i Tyskland for å unngå et betydelig tap av velstand i det lange løp, skriver Die Welt. Men hva angår de politiske rammebetingelsene i Tyskland, gir bedriftene i Kantars undersøkelse karakteren «tre pluss».

Den pågåend avindustrialiseringen av Tyskland henger da også tett sammen med klima- og energipolitikken som er en av årsakene til det dårligere forretningsklimaet. For den tyske regjeringen, som har «klimamål» som sin absolutt høyeste prioritet, sitter en kursendring på det punktet svært langt inne.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.