Varehus eller korn? I mer enn ti år har planene om et Ikea-varehus på det 70 mål store Delijordet i Vestby skapt strid, lokalt og nasjonalt. Vestby kommunestyre ga i juni klarsignal til utbygging, men to Senterparti-statsråder åpner for å omgjøre vedtaket.
I slutten av mai la landbruksminister Sandra Borch (Sp) og regjeringen frem en ny, nasjonal plan for jordvern. Den nye, nasjonale maksgrensen for jordvern er 2000 mål/år.
Mindre enn tre uker senere, mandag 19. juni, gikk kommunestyret i Vestby inn for å la Ikea og andre utbyggere få plass på Delijordet. Senterpartiets representanter i kommunestyret gikk imot, og fikk følge av SV, Rødt, MDG, Venstre og Bygdelista.
Det var allikevel ikke nok, for Høyre og Arbeiderpartiet gikk for Ikea. Da tungvekterne i Vestby-politikken også fikk støtte av Fremskrittspartiet og Industri- og næringspartiet, var saken avgjort.
– Sånn er det. Makta rår, kommenterer Arjo van Genderen (Venstre). (Vestby Avis)
Dagen etter kommunestyrets vedtak, stilte Rødts stortingsrepresentant, Geir Jørgensen, et skriftlig spørsmål til landbruksminister Sandra Borch om hvordan nedbyggingen av Delijordet i Vestby rimte med regjeringens nye jordvern-strategi.
I sitt svar la ikke Borch skjul på at hun var skuffet, og hun varslet allerede da om at hun og hennes partifelle, kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik, ville gjøre sitt for å prøve å omgjøre vedtaket:
Sammen med kommunal- og distriktsministeren vil jeg vurdere hva som kan gjøres i denne saken ut ifra bestemmelsene i plan- og bygningsloven. (Stortinget)
Brød og sirkus
Før svaret fra Borch var loggført (27. juni) meldte Høyres stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth seg på banen med et spørsmål til Borch. Lønseth brukte et begrep som da lå høyt oppe på den politiske dagsorden, nemlig habilitet:
Anser statsråden seg habil til å behandle en eventuell plansak i regjering ettersom hun har gitt uttrykk for sterke forutinntatte holdninger i saken? (Stortinget)
Borch avsluttet sitt svar på denne måten:
Spørsmålet som representanten reiser, innebærer en vurdering av om mine uttalelser i forbindelse med Vestby-saken er et slikt særegent forhold egnet til å svekke tilliten til min upartiskhet. Jeg vil presisere at jeg har ingen økonomisk, personlig eller annen tilknytning til saken som innebærer en særlig fordel, tap eller ulempe for meg, eller noen jeg har nær tilknytning til.
Jeg mener mitt engasjement er innenfor det en Landbruks- og matminister kan uttale seg om, uten at jeg av den grunn omfattes av inhabilitetsreglene ved en eventuell senere befatning med saken. (Stortinget)
Juristene kommer
Natt til lørdag kommer så NTB og Aftenposten med en oppdatering:
Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) har nå bedt juristene sine vurdere hva som kan gjøres med Ikea-saken, skriver Aftenposten.
Det kan bare bety én ting, ifølge jurist Nicolai Winge, som er ekspert på plan- og bygningsloven. Han mener det betyr at statsråden vurderer å gripe inn.
– Det er ikke noe absolutt kommunalt selvstyre innen plan- og bygningsloven. Departementet har alltid siste ord, forklarer Winge.
Han mener senterparti-statsråden også har full anledning til å stanse planen, dersom han mener matjorden har større nasjonal interesse enn Ikeas planer.
Departementet har tre måneder på å gripe inn, etter bestemmelsene i plan- og bygningsloven.(NTB)
Seks partier tapte kampen om Ikea-jordet – men spenning helt til slutt (Vestby Avis – betalingsmur)
Ny jordvernstrategi – nytt skjerpa mål for jordvern (Regjeringen)
Les også:
Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!
Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!