NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: AP Photo/Virginia Mayo, File
Torsdag møtes utenriksministrene fra Sverige og Tyrkia i Nato-hovedkvartet i Brussel. Målet er å se om Tyrkia kan godta svensk Nato-medlemskap på Nato-toppmøtet kommende uke.
Nato-sjef Jens Stoltenberg er vert når utenriksministrene i Sverige og Tyrkia møtes i Brussel torsdag. Finlands utenriksminister deltar også på møtet.
Denne saken har nå pågått lenge, og noen umiddelbar løsning virker ikke å være i sikte.
Document har ved flere anledninger omtalt tyrkias vedvarende motvilje mot å si ja til svenske medlemskap (se under).
Utenfra sett, kan det virke som om Tyrkia prøver å presse denne saken til det ytterste, for å oppnå størst mulig politisk gevinst på hjemmebane.
Tiden er ikke på Sveriges side i forsøket på å bli tatt opp som Nato-medlem på alliansens toppmøte i Vilnius til uken. Det har vært lite av signaler som tyder på at saken er i ferd med å løses.
Tyrkia nekter fortsatt hårdnakket å godkjenne Sveriges søknad.
NTB-TT melder om saken.
Torsdag gjøres et nytt forsøk fra Nato og Sverige på å få Tyrkia til å gi sin aksept. Da møter Sveriges utenriksminister Tobias Billström sin tyrkiske kollega Hakan Fidan i Nato-hovedkvarteret sammen med Finlands Elina Valtonen.
Finland søkte Nato-medlemskap sammen med Sverige etter Russlands invasjon av Ukraina i fjor.
Mens finnene gikk inn i alliansen i april, venter svenskene altså fortsatt på grønt lys.
Også Ungarn avventer godkjenningen av Sverige, men det er Tyrkia som er den store bøygen. Ungarn har sagt at de sier ja når Tyrkia gjør det.
Tyrkia stilte en rekke krav til de to søkerlandene og ønsket å få flere personer utlevert.
En rekke Nato-land, inkludert USA, presser på for en godkjenning av Sveriges søknad. Samtidig har koranbrenningen foran en moské i Stockholm nylig ført til krass kritikk fra Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.
Store Nato-land som USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland begynner utvilsomt å få nok av dette spillet fra tyrkisk side. De kommer neppe til å sitte stille og se på at Tyrkia på dette viset lammer en ønsket utvikling for alliansen.
Spørsmålet er hvilke pressmidler som nå kommer til å bli satt inn mot Tyrkia.
Det planlagte tyrkiske kjøpet av amerikanske jagerfly er ett mulig moment. Tyrkerne har per i dag ikke så mange andre andre aktuelle alternativer enn å kjøpe slike fly fra fra et Nato-land.
Kjøp av eksempelvis russiske fly er per i dag politisk sett nærmest umulig, pluss at russisk militærmateriell generelt har falt vesentlig i internasjonal anseelse etter prestasjonene i Ukraina.
Men tyrkerne har også kort på hånden. Dersom president Erdogan opplever Nato-presset for ubehagelig, kan han på sin side true med å kaste amerikanerne ut fra den store militærbasen i Incirlik.
Den tyrkiske kontrollen av det strategisk viktige Bosporus-stredet er også en faktor i dette spillet.
Les også:
Erdogan raser mot koranbrenning i Sverige: – Vi skal lære dem en lekse
Sommerlesning! Bestill i dag:
Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!
Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: