Frivillige organisasjoner deler ut mer mat enn noensinne.
Behovet er enormt, også for folk som har både jobb og leilighet, skriver FriFagbevegelse.
Matsentralen på Alna i Oslo opplever en større pågang enn noensinne.
Juicekartonger, frukt, grønnsaker, middelhavssalat, popkorn, hvetemel, kylling, ost og blåbær er noe av matvarene en bil fra Frelsesarmeen i Halden plukker opp.
Noe av det mest hjerteskjærende er en pappeske hvor det står «Jente 4 år» og «Gratulerer med dagen!».
– Vi skal i hvert fall gjøre alt for at det barnet får en verdig feiring av dagen sin, sier Cristiano Aubert. Han er daglig leder ved Matsentralen i Oslo.
Det er ingen enkel øvelse, men Aubert prøver etter beste evne å holde følelsene på avstand.
– Jeg må konsentrere meg om å redde mest mulig mat. Jo bedre jobb vi gjør, desto mer mat blir det til folk i sårbare situasjoner, forklarer han.
Ifølge Matsentralen er det ikke uvanlig at folk stiller seg i kø to timer før matutdelingen starter. For mange er situasjonen desperat. Der det tidligere var 300 i kø, er det nå 500.
Fra februar i fjor til februar i år økte prisene på en handlekurv med nødvendige matvarer med 15 prosent, ifølge Statens institutt for forbruksforskning (Sifo).
De frivillige organisasjonene deler ut mer mat enn noensinne.
Bare i Oslo har Matsentralen tredoblet utdelingen av mat siden oppstarten i 2014, og behovet for mathjelp er like stort som byene Fredrikstad og Sarpsborg til sammen.
En ny rapport fra Sifo viser at nesten to av ti husholdninger nå har økonomiske utfordringer.
SV-leder Kirsti Bergstø mener manglende arveavgift er en av de største årsakene til at rikdom og makt eser ut og havner på stadig færre hender, og dermed skaper fattigdom.
– De aller rikeste i landet vårt er arvinger, og så har du mennesker som har dette som sin arv, sier hun og peker utover det store lageret med overskuddsmat som de fattige trenger.