NTB

Lisboas ordfører Carlos Moedas anklages for å boikotte Portugals første minnesmerke for ofrene for slaveri til tross for landets mørke historie med slavehandel.

Minnesmerket ble foreslått for over fem år siden av Portugals organisasjon for mennesker med afrikansk opphav (DJASS), men har blitt forsinket flere ganger.

Planen var at minnesmerket skulle reises på torget Campos das Cebolas i sentrum av den portugisiske hovedstaden, men ifølge ordførerens kontor har det vært problemer med å få de riktige godkjenningene på plass.

DJASS anklager imidlertid Moedas for å med vilje ha vedtatt en strategi for å boikotte prosjektet. Minnesmerket skulle bestå av rader med sukkerrør malt i svart til minne om millioner av afrikanere som falt under den transatlantiske slavehandelen i Portugal.

Moedas sa i mars at han støttet minnesmerket fullt og helt, men at slike prosjekter tar tid.

Fra 1400- til 1800-tallet ble 6 millioner afrikanere bortført, solgt til slaveri og tvangstransportert med portugisiske skip, først og fremst til Brasil.

Fremdeles er det veldig lite i portugisiske skolebøker om Portugals fortid som kolonimakt og involvering i slavehandel.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.