NTB

Den rwandiske regjeringskritikeren Paul Rusesabagina, som ble verdenskjent for sin innsats for å redde mennesker under folkemordet i 1994, kom lørdag med krass kritikk mot hjemlandet.

I sin første offentlige uttalelse siden han ble løslatt fra et rwandisk fengsel i mars etter over 900 dager bak murene, takket Rusesabagina USA for å ha bidratt til at han slapp ut fra det han beskriver som «helvete».

Uttalelsen sammenfaller med Rwandas uavhengighetsdag. Rwanda erklærte sin uavhengighet fra Belgia 1. juli 1962.

– Dessverre i dag, 61 år senere, er rwandere fortsatt ikke frie. Rwandere er fanger i sitt eget land, sier Rusesabagina i videotalen.

– Rwanda har en autoritær regjering som ikke gir folk noen rettigheter og som ikke tolererer dissens fra sine egne innbyggere, sier han videre.

Takker USA

Rusesabagina ble løslatt 25. mars i år etter over 939 dager bak murene etter at Rwandas regjering endret hans 25-årige dom for terroranklager.

Den belgiske statsborgeren, som også har bosted i USA, ble i september 2021 dømt for å ha støttet en væpnet opprørsgruppe, men hans støttespillere har sagt at anklagene er falske.

– Jeg vil spesielt takke den amerikanske regjeringen for å ha tatt opp saken min. Det var dette som utgjorde forskjellen. Da de sa at dette ikke kunne fortsette, ble Rwanda tvunget til å være realistiske, sa Rusesabagina fra sitt hjem i San Antonio i den amerikanske delstaten Texas.

Regjeringskritiker

Fengslingen av 69-åringen har satt søkelys på hvordan politisk dissens og ytringsfrihet har blitt knust under Rwandas president Paul Kagame, som Rusesabagina ofte har stemplet som en «diktator».

USA har sagt at Rusesabagina ble feilaktig pågrepet etter at et fly som fraktet ham til Burundi, ble omdirigert til Rwanda i august 2020.

Rusesabagina, som også er hotelldirektør, ble hyllet som en helt etter at han reddet over tusen tutsier fra folkemordet i Rwanda i 1994. Filmen «Hotel Rwanda» er basert på hans historie.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.