Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP Photo/Nedim Enginsoy, File
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fordømmer i sterke ordelag koranbrenning utenfor Stockholms moské. Den svenske Nato-søknaden henger i en tynn tråd.
Tyrkias nylig gjenvalgte president har ikke blitt særlig mildere overfor Sverige og Nato-søknaden, spesielt ikke etter at det igjen ble gjennomført koranbrenning i Sverige.
Det var en sint Erdogan som uttalte seg i tyrkisk TV: :
– Vi kommer etter hvert til å lære de arrogante menneskene i vesten en lekse, det ikke er ytringsfrihet å forulempe muslimer, sa Erdogan i TV-kommentaren.
Han la til at han fordømmer slik brenning «på sterkest mulig måte», ifølge i24News.
En rekke andre muslimske ledere har også uttrykt sitt raseri over koranbrenningen som fant sted under den muslimske høytiden id.
Det er liten tvil om at dette kommer til å påvirke forhandlingene mellom Sverige og Tyrkia om svensk Nato-medlemskap. Veien frem til at dette er i boks, synes plutselig lengre enn på en god stund.
Mange hadde trodd at president Erdogan nå ville roe ned sin motstand etter at valget i Tyrkia var over, og hans behov for å posere for eget folk som «sterk leder» på den internasjonale arena var blitt noe mindre.
Men Erdogans påfallende sinne og motvilje mot Sverige får stadig ny næring, nå er det altså koranbrenning det handler om.
Lite tyder på at Sverige per i dag er særlig mye nærmere å få Erdogans ja til Nato-medlemskap. Tidsplanen med å få dette i havn for Nato-toppmøtet nå i juli, synes nokså urealistisk i øyeblikket.
Det som brått kan snu saken, er om eksempelvis lederne fra Nato-land som USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland tar et møte med Erdogan på bakrommet, og forteller at Tyrkia nå har spilt dette spillet lenge nok.
Det er ikke utenkelig at Erdogan får et ultimatum om å forlate Nato eller godkjenne Sverige.
Riktignok er Tyrkia et strategisk svært viktig land, med store militære styrker. Men en det er også viktig å få inn Sverige, og en allianse som Nato vil på sikt ha begrenset nytte av et medlem som Tyrkia, når dette landet gjentatte ganger opptrer mer som en motstander enn et medlem.
Det er et åpent spørsmål om Nato per i dag kan regne med Tyrkia i en krisesituasjon.
Les også:
Stoltenberg: Nytt møte med Sverige og Tyrkia før Nato-toppmøtet
Sommerlesning! Bestill i dag:
Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!
Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: