Fransk opprørspoliti patruljerer i Paris-forstaden Nanterre, der opptøyer pågår på det tredje døgnet, den 30. juni 2023. Foto: Aurelien Morissard / AP / NTB.

667 personer ble arrestert og 249 politifolk skadet natten mellom torsdag og fredag under opptøyene som har brutt ut i Frankrike etter at en 17-åring som ikke stoppet i en politikontroll ble skutt og drept av en politimann.

Opptøyene er de verste i landet siden høsten 2005, da to personer som hadde gjemt seg i en trafostasjon under en politiutrykning, døde av elektrisk støt. Mange biler, men også busser er blitt brent siden tirsdag, da det fatale skuddet ble avfyrt.

Urolighetene har spredt seg rundt omkring i landet, og i Alsace–Lorraine er skoler og andre offentlige bygninger satt i brann. Frankrike rundt er det blitt registrert 3880 branner i natt, og 492 bygninger er rammet. 9900 brannfolk har rykket ut de siste 24 timene.

Samtidig pågår en politisk debatt om hvem som sitter med ansvaret for situasjonen. Opposisjonen kritiserer president Emmanuel Macron for å la politiet i stikken ved umiddelbart å legge ansvaret på politimannen som skjøt.

Fredag har også Syndicat de la Magistrature (SM), som er den mest venstreorienterte av de to største fagforeningene for dommere i Frankrike, meldt seg på i debatten.

I en pressemelding fredag skriver dommerforeningen at det «ikke er opp til rettsvesenet å slå ned et opprør». Ifølge dommerne kan rettsvesenet «gjøre lite eller ingenting mot en skadelig politisk diskusjon som fornekter selve eksistensen av politivold eller diskriminerende praksis hos politiet», melder Le Figaro.

Fagforeningen viser til et ledd i paragraf 435–1 i sikkerhetsloven vedtatt i 2017, som bemyndiger politiet til å skyte i situasjoner der det ikke finnes noen annen måte å stoppe noen som vil stikke av fra en politikontroll, skriver Le Parisien.

Siden den gangen har politiet skutt stadig oftere, anfører fagforeningen, som krever adgangen loven gir til maktbruk, blir opphevet.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.