– Pride er blitt et seksuelt freakshow og en pervers suppe som også står for skadelig og hatefull kjønnsideologi, og barna må for all del beskyttes mot denne dritten, sier TV-personligheten, skuespilleren og kunstneren Jarl Goli, som bor i Spania.
Facebook og Instagram var sist uke arena for Golis kraftsalve mot det som til manges irritasjon nærmest er blitt en offisiell høytid i Norge, omtrent på linje med ramadan.
Der ble utspillet plukket opp av Ringsaker Blad (RB), lokalavisen for Golis opprinnlige hjemstedskommune, som – typisk for lokalmediebransjen – er ivrig etter å fortelle om personer med lokal tilknytning som på en eller annen måte stikker hodet frem.
I RB tirsdag gjengir Gaute Freng det Goli postet til Zuckerbergs sosiale medier:
Pride er blitt et seksuelt freakshow. Jeg støtter homofiles rettigheter osv., men Pride står i dag for så mye, mye mer enn det, deriblant legitimering av nærmest religiøs, skadelig og hatefull kjønnsideologi. Stå heller opp om menneskerettighetene framfor denne tvilsomme ideologiske og perverse suppa av et opptog. Og beskytt for all del barna mot denne dritten.
Avisens redaktør har også snakket med Goli på telefonen. Der utdyper den nå Spania-bosatte mannen som vokste opp i Næroset i Ringsaker, hvorfor han reagerer så negativt på Pride:
Når barn utsettes for direkte sexisme, altså vi gjøres om til seksuelle objekter, med utkledning og kostymering, så synes jeg vi har lov til å være litt skeptisk.
Goli reflekterer åpenbart mer enn folk flest, og det er innlysende at han har rett. For å forstå at skepsisen er berettiget, holder det å tenke seg litt om.
For det er ganske sikkert de færreste barn som er vant til å se for eksempel sine egne foresatte i seksuell utfoldelse, og dermed er de heller ikke vitne til at foreldre paraderer iført gevanter som benyttes spesielt i seksuell sammenheng. På dette punktet viser de fleste en helt normal bluferdighet.
Så hvorfor skal de involveres i et sirkus der andre voksenpersoner stiller ut sin egen seksualitet i et slags offentlig masseritual?
Goli klandrer også mediene for å gi det han kaller «seksualiteten og sexismen» assosiert med Pride så mye oppmerksomhet.
RB forsøker å fremstille Pride som noe pedagogisk verdifullt:
– Opplever du at dette er hverdagen til barn, at de utsettes for dette, og samtidig, er det ikke greit å lære dem om ulikheter?
– Nei, det er ikke det jeg har sagt. Dette er ikke hverdagen til alle barn, men det er kanskje noen få. De få som utsettes for det må ha sin stemme. Knekker vi vinger på barn, identiteten deres, tar fra dem røttene og sjøltilliten i forhold til sin egen ulikhet, så kan de ikke fly, svarer han.
For Goli handler Pride om aksept for det å være ekstrem, skriver RB, som forsøker å få det til å hefte noe ved ham:
Spørsmålet er om Golis ord skremmer sårbare bort fra Pride og gleden over å være en del av det?
Men det er ikke så enkelt å piske nordmenn som bor utenlands, til lydighet. De trenger ikke bry seg så mye om den norske andedammen. Goli ser hva Freng prøver på, og svarer kontant:
– Fordi Jarl Goli har sagt dette på Facebook? Ikke prøv å plassere meg i boksen som homohater, som skal arrestere alt hva Pride står for. Mye er bra, men pride og sexisme i skoleverket er en større utfordring enn mange er klar over. Mange har glede av Pride, men ikke la det bli en tvangstrøye for alle barn.
Det siste er skarpt observert: Barna skal indoktrineres til seksualisering. Det er da heller ikke rart at foreldre er betenkt.
Goli ser lett at lokalavisen er ute etter å sette ham på plass:
– Det normale hadde kanskje vært at kunsteren her, om han hadde gjort som alle andre, hadde lagt seg flat og sagt at dette var alt for tøft sagt og for tøft gjort. Da hadde alle vært fornøyd.
Slik tar man knekken på ytringsfriheten, fastslår han.
Freng har gjort et forgjeves forsøk på å kalle inn forsterkninger:
RB har vært i kontakt med Oslo Pride og FRI Innlandet, som ikke ønsker å kommentere Golis utspill.
Nei, for her støter yppersteprestene for sexismen, for å låne Golis uttrykk, på en mann med intellektuell autonomi som argumenterer godt og som de ikke kan få has på.
Det er ellers verdt å merke seg at Goli, som i dag altså er kunstmaler, i samtalen med Freng viser at han ikke har oppblåste forestillinger om seg selv.
I et land der folk flest har vanvittig høye lån, og et uheldig ord kan stanse pengestrømmen som setter en i stand til å betjene disse lånene, er det nok mange som misunner Goli friheten han utøver.
Men litt mer av denne friheten kan enhver etterstrebe – og lykkes med å finne. Begynn i dag.
Kjøp «Normløst» av Kjell Skartveit her!