Fremgangen til AfD ryster etablissementet i Tyskland, som ikke sparer på skjellsord og karakteristikker når de beskriver det høyreorienterte partiet.
NTB følger opp, og varierer mellom å bruke begrepene høyreradikale og høyreekstreme når det gjelder Alternative für Deutschland (AfD).
Målinger viser at det høyreekstreme partiet Alternativ for Tyskland (AfD) har hatt kraftig vekst den siste tiden, særlig i det tidligere kommunistiske DDR.
Ifølge NTB skaper AfDs fremgang uro hos alle tyskere som mener partiet er ekstremistisk, antidemokratisk og innvandringsfiendtlig.
AfD ligger rundt 20 prosent på meningsmålingene for tiden. At partiet ønsker å sette en stopper på en totalt ødeleggende masseinnvandring er utålelig for godhetsposørene, selv om dette støttes av en betydelig andel av den tyske befolkningen.
Begrepet høyreekstrem brukes normalt om folk som er villige til å bruke vold som politisk virkemiddel. Det er ganske drøyt å bruke slike begreper om et relativt godt fungerende og nokså stort politisk parti.
Såkalte forskere bidrar med akademisk underbygging av begrepsbruken.
Andelen med høyreekstreme, innvandringsfiendtlige og ultranasjonalistiske holdninger i det tidligere DDR har holdt seg noenlunde stabil de siste 30 årene, ifølge studien til Else Frenkel Brunswik-instituttet ved universitetet i Leipzig.
Men studien må innrømme at mange av meningene AfD står for, som for eksempel en stans på masseinnvandringen, har støtte langt utover partiets velgere, og disse velgerne utgjør en «stemmereserve» for AfD.
Dette utgjør en trussel mot demokratiet, mener forskerne.
Nok en gang: De politisk korrekte aksepterer kun de som stemmer på de riktige partiene. Alt annet enn dette regnes som en trussel mot demokratiet.
Man kan dog påpeke at hvis noe skal beskrives som en trussel mot demokratiet, er det hvordan sittende og foregående regjering i Tyskland både angriper ytringsfriheten, ignorerer folkets mening i klima- og innvandringsspørsmål, og endog utnytter etterretningstjenesten som politisk våpen.
Tysk etterretning kaller partiet høyreekstremt og har satt både avdelingen i Thüringen og leder i Thüringen, Björn Höcke, under overvåking.
Overvåkning av politiske motstandere er vel ikke akkurat en bauta for demokratiet. Tyskland følger her i fotsporene til Biden-regimet i USA (og de som står bak ham i kulissene).
Nok en gang antydes det at AfD bare er nazister i nye klær.
Mens høyreradikale partier har framgang over hele Europa, er AfDs framgang særlig sensitivt i Tyskland med sin nazistiske fortid.
Merkelig nok er det sjelden regimemediene bryr seg så mye om bakgrunnshistorien til venstreradikale og kommunistiske partier, til tross for at Stalin og Mao står til ansvar for langt flere dødsfall i forrige århundre enn Hitler og nazismen.
Nazismen er dessuten stort sett utryddet som politisk maktfaktor, mens kommunismen fortsatt er en reell maktfaktor, med Kina i spissen.
Les også:
AfD-medlem valgt til distriktsleder i Tyskland for første gang