Å gi barn og ungdom undervisning om overgrepsproblematikk er en av sju anbefalinger en arbeidsgruppe har gitt til Oslo katolske bispedømme.
Gruppen foreslår at barn og ungdom må få noe opplæring i overgrepsproblematikk i katekese (undervisning).
«Når vi vet hvor farlig og manipulerende innsmigrende forføring kan være fra ‘snille’ tillitspersoner, er det ikke mer enn rett og rimelig at barn og unge utstyres med kunnskap og redskaper til å motstå tilnærmelser og yte motstand», skriver arbeidsgruppen i rapporten.
Gruppen anbefaler også å opprette et uavhengig ombud for misbrukte, med bakgrunn i erfaring fra Sverige og Tyskland.
De foreslår også en ordning med profesjonell støtte for overgrepsofre, samt oppfølgingskontroll av gjerningspersoner.
I rapporten, som ble overlevert biskop Bernt Eidsvig forrige uke, anbefales det imidlertid ikke å settes ned noen egen granskningskommisjon, skriver Den katolske kirke i Norge i en artikkel på sin nettside.
– Arbeidsgruppen har for det første utført store deler av arbeidet som en granskningskommisjon ville gjort. For det andre er de tiltakene vi foreslår, etter alt å dømme, svært like dem en kommisjon ville foreslått, sier Knut Ruyter, professor i systematisk teologi og etikk.
Blant forslagene er også forebyggende opplæring og arbeidsveiledning overfor både prester, legeansatte og frivillige. Her framholdes det som mantra: «Vær aldri alene med barn, hold dørene åpne.»
Gruppen har vurdert Oslo katolske bispedømmes arbeid mot misbruk av barn, unge og sårbare voksne gjennom de siste 70 år. En av metodene de har tatt i bruk, er en stikkprøvekontroll av personalmapper.
De siste kjente overgrepssakene i Den katolske kirke i Norge, ble kjent i 2009 og 2013 i henholdsvis Trondheim og Bergen. Den katolske kirken i Norge ansatte i mars en egen rådgiver med spesielt ansvar for å forebygge overgrep, meldte Vårt Land.
(©NTB)