NTB

I et lydklipp sier Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin at selskapet skulle opphøre 1. juli, og at opprøret «handlet om rettferdighet», ikke om å kaste regjeringen.

1. juli er datoen myndighetene i Kreml har satt for at alle frivillige enheter – inkludert Wagner-gruppen – skal signere kontrakter som underlegger dem det russiske forsvarsdepartementet.

– Målet med marsjen var å hindre at Wagner ble ødelagt, sier Prigozjin. Han legger til at færre enn 2 prosent av hans soldater har signert avtalen med myndighetene.

– Ville vise sikkerhetsproblemer

Han sier helgens opprør var en protest, og at målet ikke var å styrte landets regjering, men å holde «dem som har gjort feil», ansvarlige. Ifølge leiesoldat-lederen var det et mål å avsette forsvarsminister Sergej Sjojgu og andre militære ledere.

– Vi ga en oppvisning av hvordan 24. februar 2022 skulle sett ut, sier Prigozjin. Datoen han viser til, er dagen for Russlands invasjon og krigsutbruddet i Ukraina for nesten halvannet år siden.

Blant uttalelsene i lydklippet finner man også en påstand om at Wagner-gruppen stanset opprøret for å «unngå å spille russiske soldaters blod». Han sier også at selskapet finner det beklagelig at de måtte skyte mot russiske fly og helikoptre, men at de ble skutt på uten forvarsel.

– Marsjen vår viste alvorlige sikkerhetsproblemer, la Prigozjin til.

Fredag inntok Wagner-soldatene byen Rostov-na-Donu, og gjennom lørdagen marsjerte de stadig nærmere Moskva. Lørdag kveld ble man imidlertid enige om at Wagner-soldatene skulle stanse framrykningen.

Sier ikke hvor han er

I opptaket sier Wagner-sjefen ikke noe om hvor han befinner seg. I henhold til avtalen som ble inngått da opprøret ble avsluttet lørdag, skal han flytte til Belarus.

Lydklippet ble lagt ut på det sosiale mediet Telegram mandag. Det er Prigozjins første uttalelse siden opprøret ble avsluttet lørdag.

Han gjentar også sin udokumenterte påstand om at en Wagner-leir ble angrepet med raketter og helikoptre og at rundt 1000 av hans menn ble drept. Dette har blitt trukket fram som det som utløste det Prigozjin har omtalt som en «rettferdighetsmarsj».

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.