Norge har en høy andel klimaskeptikere, sammenliknet med andre land.

Samtidig som klimaforskere melder om at kloden brenner, argumenterer mange i Norge for at det er viktig at vi fortsetter å pumpe opp mer olje, skriver Forskning.no.

Forsker på lobbyisme ved høyskolen Kristiania, Ketil Raknes, har bidratt til en ny rapport om hvem som har makt i norsk klimapolitikk.

Olje- og gassindustrien var tidlig ute med å forstå at debatten rundt miljøspørsmål kunne bli en utfordring, mener han. De måtte finne argumenter som kunne tilpasse norsk miljøpolitikk til fortsatt oljeutvinning, ifølge Raknes.

Disse argumentene har gått inn, både hos politikerne og hos velgerne, mener han.

– Velgerne stemmer jo på partier som vil opprettholde oljevirksomheten. De partiene som ønsker å endre dette er små og lite innflytelsesrike her i landet, sier Raknes, og legger til:

– Når så mange er skeptisk til klimaendringen i Norge, handler det også om hva vi har blitt fortalt de siste 30 årene.

Raknes har tidligere vært politisk rådgiver for SV. Han var også statssekretær i Miljøverndepartementet under Stoltenberg II-regjeringen.

Stoltenberg: Utfordrende å forene klima og forsvar

Han hevder lobbyister både er smartere og mer profesjonelle enn politikerne.

– Dette er folk som forstår det politiske systemet ekstremt godt. De vet på hvilke tidspunkter de skal kontakte politikere og når er de mest påvirkelige. Dermed får de på en måte uforholdsmessig god tilgang, sier forskeren.

Båndene mellom de store politiske partiene, spesielt Høyre og Arbeiderpartiet, og interesseorganisasjonene har blitt sterke gjennom årene med oljevirksomhet i Norge, mener Raknes.

Han mener derfor det må en radikal endring til.

– Hvis Norge skal bli et grønnere samfunn, så kreves det mer dramatiske endringer. Båndene må løsnes.

I dag er Arbeiderpartiet tett knyttet til oljeindustrien gjennom fagbevegelsen. Høyre har blitt mer uavhengig av norske næringslivsorganisasjoner.

– Jeg tror derfor at Høyre vil komme til å bli et grønt parti. Lenge før Arbeiderpartiet blir det, avslutter Raknes.

 

 

 

Kjøp bøker fra Document!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.