«For Norge, Kiæmpers Fødeland, vi denne Skaal vil tømme», heter en kjent strofe i den nasjonalpatriotiske drikkevisen som biskop Johan Nordahl Brun skrev for 250 år siden.

I vår tid ville slik egenomtale av fedrelandet være lite treffende. Det er langt mellom kjempene i dagens Norge – om vi bortser fra eliteutøvere av vinteridrett.

På ett område er Norge derimot fullt av kjemper. Landet er helt i verdenstoppen med hensyn til politisk selvmotsigende inkonsekvenser, dobbeltmoral og rendyrket hykleri.

Det offisielle Norge har lenge uttrykt bekymring for at folkevalgte organer i Israel ønsker strammere tøyler for landets rettsvesen. Ønskede reformer vil «gi politikerne større kontroll over utnevnelsen av dommere og gi politikerne makt til å overstyre høyesteretts avgjørelser», som Aftenposten formulerer situasjonsbeskrivelsen.

Hvordan står det så til i Norge på dette området? Jo, her er det regjeringen som utnevner dommerne – fra tingrett til Høyesterett. Og hvordan står det så til med viljen til å etterleve Høyesteretts kjennelser? Dagens regjering bøyer seg for Høyesterett hvis den liker avgjørelsene, men torpederer kjennelser som den misliker. Det har nå gått snart to år siden Høyesterett fastslo at vindturbinene på Fosen er anlagt i strid med menneskerettighetene, men regjeringen har ikke trukket den eneste holdbare konsekvensen: å rive dem. Regjeringen i Norge saboterer rettsvesenet. Og opposisjonen med Høyre i spissen har intet å bemerke.

Når Israels regjering utnevner dommere, er det ifølge norske myndigheter meget kritikkverdig, men når norske myndigheter gjør det samme, er det ok. Hvis israelske myndigheter skulle komme til å overstyre landets domstoler, er det meget klanderverdig, men når norske myndigheter gjør akkurat det samme, er alt i orden.

Den som ikke ser at dette er utslag av hyklersk dobbeltmoral, bør gå til optiker.

Regjeringen foreslo forleden at styrer i aksjeselskap skal ha minst 40 prosent medlemmer av hvert kjønn. Onsdag proklamerte regjeringen innføring av et tredje kjønn. Tre kjønn à 40 prosent – kan lesere som tror at statsminister Jonas Gahr Støre og likestillingsminister Anette Tyttebærstuen hadde ståkarakter i matematikk på skolen være så snill å rekke en hånd i været!?

Regjeringen har bestemt at landets helsetjeneste skal stille sin begrensede operasjonskapasitet til rådighet for folk som ønsker inngrep for å endre sine kjønnsorganer. De som bistår dem som måtte ønske å gjøre noe med sin kjønnslige identitet, risikerer derimot fengsel på linje med uaktsomt drap.

Lesere som her øyner en indre logisk sammenheng, bes vennligst gi seg til kjenne.

Stortinget pleier å være kritisk til andres lønnsnivå, men ikke sitt eget. Etter justeringene forleden har en stortingsrepresentant en årlig godtgjøring på 1,1 millioner kroner. Statsministeren tjener nær 2 millioner og en statsråd 1.580.000 kroner årlig.

Én moral for seg selv og en helt annen for andre er ikke forbeholdt storting og styringsverk. Landsorganisasjonen i Norge bekreftet mandag sin tilslutning til den dobbeltmoralske gruppen av innflytelsesrike kretser.

LO har, og mange mener med full rett, kritisert både store bedrifters avlønning av toppledere og lederlønnsnivået i mange statlige selskaper, virksomheter og organer. De som måtte mene at samme krav om moderasjon også må gjelde LO-toppene selv, taler for døve ører i Folkets Hus. LO-sekretariatet økte LO-lederens lønn til over 1,5 millioner kroner. I tillegg kommer raust honorerte styreoppdrag som følger ledervervet. Det gjør at LO-lederen tjener fire ganger mer enn LO-medlemmene i gjennomsnitt. Lesere som syns dette samsvarer godt med krav om ansvar og moderasjon, har pådratt seg et forklaringsproblem.

Dobbeltmoralen har gode vekstvilkår i Norge. Politiske selvmotsigelser og lovregulerte inkonsekvenser utfyller bildet av et land hvor de styrende eliter – for å bruke et bibelsk uttrykk – ser flisen i sin brors øye, men ikke bjelken i sitt eget.

 

 

 

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.