NTB

Hvis vi ikke får bukt med pukkellaksen i nord, vil den skade stadig flere norske elver, sier statsråd Espen Barth Eide (Ap) på inspeksjonstur i Øst-Finnmark.

I år er det satt inn store ressurser før det som antas å bli et rekordår med mangedobling av den ødeleggende fiskearten. Mandag var klima- og miljøministeren på en rundtur for å se noen av de første bli fanget i nylig oppsatte feller.

– Dette er en stor nasjonal oppgave. Hvis vi ikke stopper den her, vil den spre seg lenger sør i mye større grad. Så dette er frontlinjen, sier han på telefon til NTB.

Også elver ned til Vestlandet kan rammes dersom pukkellaksen ikke hindres i å formere seg.

Bevare laksestammen

I nesten 60 elver fra Nord-Troms og til Grense Jakobselv i øst er det satt opp feller eller ansatt folk for å gjøre manuelt uttak av den ikke-spisbare fisken. Myndighetene har økt bevilgningene til bekjempelse med 20 millioner kroner i år.

– Alle faglige råd tilsier at dette er den mest effektive måten å både forsvare den vanlige atlanterhavsfisken og ivareta miljøet i elvene. I tillegg til å spise av maten til laksestammen vår, har den med seg masse sykdommer, sier Eide.

Miljøministeren var mandag formiddag på tur i Sør-Varanger og skulle senere på dagen på en arbeidsmiddag med lokale aktører i Tanavassdragets Fiskeforvaltning.

Kan mangedobles

I Sør-Varanger er det satt opp feller i tre elver, og det gjøres manuelt uttak i Neidenelva. Elvevakt Øystein Hansen i Sør-Varanger Jeger- og fiskeforbund har hatt fast hyre med laksebekjempelse de siste årene.

I utgangspunktet er han optimistisk med de økte ressursene de har i år. Men ingen vet hvordan pågangen blir.

– I Munkelv ble det for eksempel tatt ut 13.000 individer forrige gang. Det har vært stille fram til i dag, men nå ser vi at det begynner å ta seg opp, sier han til NTB.

– Man snakker om et større antall, det kan bli både fem- og tidobbelt av 2021. Skjer det, får vi en enorm jobb. Vi er godt forberedt, men hvis det verste anslaget slår til, kan det hende vi må søke om ekstramidler på tampen av sesongen.

Forskersamarbeid gir svar

Espen Barth Eide sier at tilbakemeldingene så langt er gode og vitner om optimisme blant de lokale aktørene.

– Dommen over hvorvidt dette er nok, får vi avsi når sesongen er over. Men vi er mye bedre forberedt nå enn tidligere. Dessuten har vi nå et godt samarbeid med forskere, som i sommer gir oss viktige svar på hvordan vi kan løse dette i framtida, sier Eide til NTB.

Noe av det de vil komme til bunns i, er om også pukkellaks-smolten tar maten til den vanlige laksen, om smolten sprer sykdommer.

– Vi må regne med en ny runde igjen om to år, arbeidet tar ikke slutt i år. De innkjøpte fellene kan brukes på nytt, mens lønnsmidlene må gis fortløpende. Så vi er avhengig av at lokale foreninger og forskere samarbeider for å gi oss best mulig kunnskap videre, legger han til.

Sommerjobb og fengsel

Jobben med å ta ut pukkellaksen har i stor grad tidligere vært dugnadsbasert. I år er det også ansatt ungdom og andre i sommerjobb i dette arbeidet.

Noen av laksefellene er også bygget av fengselsinnsatte i Vadsø og Trondheim. Fellene sjekkes og tømmes rundt to ganger i døgnet.

Det er Miljødirektoratet som har fordelt midlene ut til de lokale fiskefellesskapene og andre forvaltningsorganer. I tillegg til uttaket i elvene, gjør sjølaksefiskerne i fylket også en solid innsats for fangst av pukkellaks, understreker miljøministeren.

Direktoratet har en egen side med telling
av antall uttatte pukkellaks. Hittil i år er det registrert noen titalls fisk, men etter hvert vil det øke til flere hundre tusen. I 2021 ble det avlivet 191 tonn pukkellaks.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.