Wagner-gruppens leder Jevgenij Prigozjin. Foto: Prigozhin Press Service via AP, File

Det russiske regimet har innført strenge sikkerhetstiltak i Moskva som følge av truslene fra Wagner-gruppens leder Jevgenij Prigozjin.

Moskva har lenge vært preget av såkalte såkalte sikkerhetstiltak mot egen befolkning, for å undertrykke enhver protest mot den stadig mer blodige og kostbare krigen man har ført landet ut i.

Nå opplyses det at situasjonen er enda mer spent i hovedstaden.

For ethvert regime autoritært regime er nettopp frykten for kupp og intern oppstand helt sentral, og nå er dette en større fare enn hva man har opplevd i Kreml siden tumultene i 1991.

NTB-AFP-Reuters melder nokså fortløpende om saken lørdag formiddag.

– For å hindre mulige terrorhandlinger i Moskva og Moskva-regionen er det innført et anti-terrorregime, heter det i en kunngjøring fra den russiske anti-terrorkomiteen.

I morgentimene lørdag patruljerte pansrede kjøretøy i Moskvas gater, og også ved nasjonalforsamlingen kunne det sees militære kjøretøy.

Regimets frykt og økende paranoia gir seg også utslag i nye grep direkte mot befolkningen. Ifølge NetBlocks, som overvåker tilgangen til internett i verden, er det også innført restriksjoner på dette. Folket skal holdes i mørke.

Mange russiske brukere var i morgentimene lørdag blokkert fra å benytte nettsteder som Google.

Mye er uvisst omkring hva som foregår. Rykter svirrer og det er ulike meninger om hvilke kilder man kan stole på. Nettopp i en situasjon som et mulig kuppforsøk er informasjon og desinformasjon viktigere faktorer enn noen gang.

Documents redaktør har en analyse av dette lørdag, se sak under.

Uansett videre forløp representerer Wagner-oppstanden en svekkelse for Putin regimet.

I første rekke mister han en godt utstyrt og krigsvant militær styrke på 30-50.000 soldater (anslagene er her usikre).

De vil etterlate seg tomrom ved fronten som det ikke vil være enkelt for den øvrige, russiske militærmakt å fylle på kort sikt. Det er noe Ukraina vil kunne utnytte.

I annen rekke har Putins egen og regimets prestisje fått seg en alvorlig knekk, både hjemme og ute i verden.

Putin har lenge holdt på narrativet om at «alt går etter planen» i den såkalte militære spesialoperasjonen. Selv ikke regimets mest lojale støttespillere hjemme og i andre land vil lenger hevde noe slikt.

Beslutningen om å iverksette krigen fremstår nå for alle og enhver som en total katastrofe.

For regimet blir det avgjørende hvordan gruppen av oligarker, generaler, FSB-sjefer og andre maktmennesker omkring Putin kommer til å forholde seg. De stiller seg nå spørsmålet: Hva vil være best for meg her og nå?

De færreste tror Wagner-gruppen har kapasitet til å nå frem til Moskva. Men oppstanden vil trolig få  en del konsekvenser i alle fall.

Hoder kommer til å rulle, og mye kommer til å endres i kjølvannet av det som nå skjer.

Les også: 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.