Den første reaktoren ved Tyrkias første atomkraftverk i Akkuyu skal komme i drift i 2024, nesten 14 år efter at byggingen startet.

Atomkraftverket er bygget i samarbeid med Russland og det vil alene dekke ti prosent av energibehovet til Tyrkias 65 millioner innbyggere, hvilket er av avgjørende betydning for landet som importerer 70 prosent av sin energi.

Skal bygge ytterligere tre kjernekraftverk

På en konferanse tidligere denne uken oppsummerte Salih Sari, leder av atomenergiavdelingen i Tyrkias energidepartement, landets mål for kjernekraft:

– Tyrkia har som mål å bygge ytterligere tre atomkraftverk i løpet av de neste 30 årene, noe som vil kreve investeringer på 100 milliarder dollar.

– Vi planlegger å bygge et anlegg i Sinop og forhandler fortsatt med Syd-Korea og Russland efter mislykkede samtaler med Japan. Departementet vurderer også en egen avtale med Kina om å bygge enda et anlegg i det vestlige Tyrkia.

– Regjeringen er også åpen for å bygge små modulære reaktorer i samarbeid med Storbritannia, USA og Frankrike, men prosjektene må være kommersielle, lokalt produsert og tilstrekkelig testet for sikkerhet.

Russiske investorer

Kjernekraftverket i Akkuyu er finansiert av russiske investorer. Et datterselskap av det statlige Rosatom står alene for 93 prosent. 80 prosent av arbeidsstyrken er tyrkere.

En arbeidsstyrke på nesten 4000 mann vil drive Akkuyu-anlegget når det er fullt operativt. Ankara har som mål at minst 30 prosent av dem skal være tyrkiske borgere. For å få dette til har de sendt 317 studenter til Russland for å ta utdannelse i kjernefysikk. Det er også igangsatt utdannelsesprogrammer i kjernefysikk ved Istanbuls universiteter og høyskoler.

 

 

Kjøp Kents bok!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og/eller som e-bok.

Kjøp e-boken av Kent Andersen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.