Et ferdigskrevet fritaksskjema for foreldre som ønsker at barna deres skal få fritak for å delta i pride-aktiviteter ble torsdag debattert i Oslo bystyre, skriver Aftenposten. Skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) mener engasjementet viser at «konservative og ytterliggående krefter prøver å skape splid mellom barna våre».
Dagen før årets Pride-parade i landets hovedstad går av stabelen, øker oppmerksomheten rundt fenomenet pride, ikke bare i sosiale medier, og ikke bare i positive vendinger.
Torsdag kveld nådde debatten Oslo bystyre, forteller Aftenposten:
Under bystyremøtet torsdag tok Høyres Silje Lutro opp saken.
– Jeg får oppriktig klump i magen av å tenke på de elevene som opplever at andre elever blir holdt unna undervisning som kanskje for første gang setter ord på spørsmål som er veldig viktig for dem, uttalte hun.
Lutro sier hun er bekymret etter mediesaker om at elever blir holdt borte fra undervisning om seksualmangfold og inkludering.
Bakgrunnen for torsdagens debatt synes å være et skjema for søknad om fritak for deltakelse i pride-aktiviteter, som Sarah Gaulin, daglig leder i Likestilling, integrering, mangfold (LIM), en ikke-statlig organisasjon som arbeider for å fremme innvandreres deltakelse, tillit og tilhørighet til det norske samfunnet, skrev om i Nettavisen 3. juni. Meningsytringen bar tittelen: De er ikke lenger opptatt av å skjule sitt hat
Dette skjemaet som også ble omtalt av TV2 i starten av måneden, nådde altså Oslo bystyre torsdag kveld. Skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) er opprørt:
– Det er veldig opprørende at konservative og ytterliggående krefter prøver å skape splid mellom barna våre, sier hun.
Hun sier hun har bedt Utdanningsetaten sende en presisering til alle skoler om hva som kan gi fritak og hva som ikke gjør det.
– Man får ikke fritak for obligatorisk undervisning om kjønnsmangfold, inkludering og verdien av menneskeverd, utdyper Eidsvoll overfor Aftenposten.
Holmås Eidsvoll medgir imidlertid overfor avisen at det kan gis fritak fra aktiviteter som foreldre ut fra egen religion eller eget livssyn mener er støtende. Dette kan være arrangementer på skolene, som egne pride-parader og heising av regnbueflagg. Eidsvoll sier det varierer veldig fra skole til skole og klasse til klasse om man arrangerer dette.
Ytringsklima
En rapport fra Amnesty og Fri omtalt av NTB viser et klart tøffere ytringsklima for skeive på nett
I en pressemelding opplyser Amnesty at rapporten avdekker en betydelig økning i omtale av skeive og skeiv tematikk på Twitter og Facebook. Den tallfester også at den negative omtalen av skeive er økende, spesielt om transpersoner og pride.
Antall tweets om skeive temaer økte fra 6457 til 44.620 i perioden. Antallet Twitter-meldinger om transpersoner økte fra 1485 til 23.465. 47 prosent av Twitter-meldingene om transpersoner har en kritisk tilnærming, mens 40 prosent er støttende.
– Dette viser en eksplosiv økning i trøkket mot skeive på nett. Et slikt ytringsklima kan føre til diskriminering av skeive minoriteter og skremme folk fra å delta i debatten, sier politisk rådgiver Ingrid Westgaard Stolpestad i Amnesty International Norge. (NTB)
Ifølge rapporten genererer skeiv tematikk, spesielt knyttet til pride, mer engasjement på Facebook sammenlignet med andre temaer.
– Når riksmediene publiserer innlegg om pride, øker engasjementet med 166 prosent sammenlignet med andre temaer, står det i pressemeldingen.
Også heising av pride-flagg på offentlige flaggstenger er spesielt kontroversielt og skaper debatt og reaksjoner i medienes kommentarfelt både i 2021 og 2022. (NTB)
Oslo-politikere bekymret for at foreldre krever pride-fritak (Aftenposten – betalingsmur)
De er ikke lenger opptatt av å skjule sitt hat (Nettavisen)
Søknad om fritak fra Pride sprer seg: – Det er for mye (TV2)
Les også:
Lesbisk og lei av Pride – stadig flere sier nei til sirkuset
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!
Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!