Olaf Scholz. Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Tysklands statsminister Olaf Scholz har ingen tro på snarlig Nato-medlemskap for Ukraina, men lover langvarig tysk sikkerhetsstøtte til landet.

Den tyske statsministeren tok torsdag opp situasjonen for Ukraina, og Tysklands rolle i den forbindelse. Det var verken stor optimisme eller forslag til konkrete, snarlige løsninger som preget hans budskap:

– Vi må se nøkternt på den nåværende situasjonen, sa Scholz i en tale i den tyske nasjonalforsamlingen torsdag.

Nato-medlemskap for Ukraina har lenge vært et tema, selv om det i praksis aldri har vært noe man har vært i nærheten av å få gjennomført. Nato-prosessen er lang og full av hindringer, noe spesielt Sveriges kompliserte vei inn i alliansen har vist.

Det er først og fremst Russland som har trukket frem dette temaet støtt og stadig, og fremstilt det som nært forestående og som en trussel mot russisk sikkerhet.

På den måten er det blitt brukt som et forsøk på å legitimere den russiske  invasjonen av Ukraina.

Scholz understreket imidlertid at den ukrainske regjeringen selv erkjenner at det ikke er aktuelt med Nato-medlemskap så lenge landet er i krig.

Ukraina har vært i krig med Russland mer eller mindre siden 2014, og medlemskap har ikke vært forenlig med bestemmelsene for medlemskap så lenge dette har pågått.

NTB-Reuters melder om saken.

Scholz mener Tyskland og Nato for øvrig heller må være opptatt av mer realistiske måter å hjelpe Ukraina på:

– Derfor foreslår jeg at vi fokuserer på det som er topp prioritet under Nato-toppmøtet i Vilnius, nemlig å styrke kampevnen til Ukraina, sa Scholz.

Han utdyper:

– Vårt mål er en bærekraftig militær støtte til Ukraina, inkludert med moderne vestlige våpen, og styrking av Ukrainas økonomiske evne til å forsvare seg mot den russiske aggresjonen, sa han.

Det har flere ganger siden invasjonen i 2022 vært påpekt at tyskerne har vært blant de fremst til å fremheve sin vilje til å hjelpe Ukraina, men blant de seneste til å gjennomføre det i praksis.

Etter hvert har likevel Tyskland kommet på banen med betydelige bidrag i form av diverse støtte, også i form av militært materiell.

Tysklands problem er at de gjennom de siste tiårene har nedbygd sitt eget forsvar så til de grader at man rett og slett har ytterst begrensede ressurser å ta av.

Fra å være en av Europas sterkeste militærmakter under den kalde krigen, har Tyskland i dag et forsvar som bare er en blek skygge av hva det var. Se sak under.

Nato-landene samles til toppmøte i Vilnius 11. og 12. juli.

Les også:

Pistorius: Tyskland har ikke forsvar

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.