I går skrev Document om Derrick John Thompson, en kriminell gjenganger som ble sluppet ut tidlig fra et fengsel i California, og forårsaket en hit-and-run dødsulykke som drepte fem muslimske unge kvinner i Minnesota.

Det er enda usikkerhet om hvorfor Thompson var på frifot da han ble straffet til åtte år i 2020 for en annen hit- and-run som skadet en kvinne for livet. I tillegg har han et langt rulleblad som involverer narkotika og andre forseelser.

En av grunnen kan være at guvernør Gavin Newsom løslatte tusenvis av voldelige kriminelle i 2020, i et forsøk på å redusere spredningen av koronavirus i fengselssystemet.

Men guvernørens liberale fengsel politikk stopper ikke der. I fjor rapporterte medier i delstaten at California, med støtte fra Newsom, skal reformere fengsler bygd på norske modeller.

Norges reform inspirerer California til å gjøre fengselslivet mer humant, skrev CBS Bay Area i november. Det legges stort fokus på det som kalles recidivism, eller tilbakefall, som i USA ligger på rundt 75 prosent mens i Norge er den på 20 prosent, skriver CBS.

Tallene fra CBS News California gir ikke et riktig bilde av situasjonen, for mange stater har lavere tall. Virginia kan skryte av at de har den laveste tilbakefallsraten i USA, med 23 prosent etter tre års løslatelse.

Hvorfor er Norges tilbakefallsrate på konstant 20 prosent?

Den endrer seg ikke, samtidig er det ingen som utfordrer statistikkene, som ofte er eldgamle. Som i National Library of Medicine i 2019, er Norges data fra 2005.

Tallet gjentas av myndighetene og medier, og blir markedsført verden over som den beste Recidivism Rate in the World. Derfor ser delstater i USA mot Norge for å reformere sine fengselssystemer.

I 2021 skrev Harvard Political Review om USA tilbakefallsrate, og Norge er det eneste landet som er brukt som eksempel for å bevise hvor galt det står til i USA:

– Når fanger løslates i Norge, holder de seg utenfor fengselet. Norge har et av de laveste tallene for tilbakefall i verden med 20 %. USA har en av de høyeste: 76,6% av fangene blir arrestert på nytt innen fem år. Blant Norges fengselsbefolkning som var arbeidsledige før de ble arrestert, så de en økning på 40 % i sysselsettingsraten når de ble løslatt.

– Landet tilskriver dette til sin aksepterende og empatiske tilnærming, hvor målet er rehabilitering og at fangene klarer å reise seg opp igjen i samfunnet.

– When prisoners are released in Norway, they stay out of prison. Norway has one of the lowest recidivism rates in the world at 20%. The U.S. has one of the highest: 76.6% of prisoners are rearrested within five years. Among Norway’s prison population that was unemployed prior to their arrests, they saw a 40% increase in their employment rates once released.

– The country attributes this to its mission of rehabilitation and reemergence into society through its accepting and empathetic approach.

De er ikke mors beste barn

Rundt 95 % av de innsatte som soner i fengsler i California vil bli løslatt, skriver CBS videre, men statistikker sier at to tredjedeler av dem vil begå nye lovbrudd og returnere til fengselet innen tre år.

Ed Borla er nestleder ved Salinas Valley State Prison og han har ansvaret for rundt 3000 innsatte. Nesten like mange som de 3 533 innsatte i norske fengsler i 2020 ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå. SSB skriver også at 1 av 3 i varetekt var ikke bosatt i Norge.

I 2019 var det rundt 2.086.600 innsatte i USAs fengsler. En nedgang fra 2 310 300 i 2008.

Salinas Valley prison er høysikkerhetsfengsel, og her finner vi de farligste og mest voldelige kriminelle som har ødelagt livene til tusenvis av ofre.

Ed Borla har sett fanger komme og gå og det må vi få slutt på, mener han. I flere tiår har de satt søkelys på straff og avskrekking og kastet nøkkelen etter at de låste inn fangene. Over tid, lærte de at det ikke fungerte.

Det er derfor Borla og teamet hans i Salinas fengsel er del av fengselsreformen, modellert etter Norge og støttet av guvernør Gavin Newsom.

Tanken er enkel, sier Borla:

– Straffen skal være tap av frihet, ikke tap av verdighet. Staben i Salinas fengsel må vise mer medmenneskelighet og behandle disse gutta som de vil bli behandlet.

– The idea is simple: the punishment should be the loss of freedom not the loss of dignity. It’s just basically injecting humanity just treating these guys like you want to be treated.

Si det til ofrene av deres handlinger, men det er umulig for mange som er six feet under. I den kalde mørke graven hvor de ikke har en stemme. Andre, de som overlevde, er ødelagt for livet.

Skrytetall skjuler stort tilbakefall og der er store mørketall

Det er ikke lett å finne informasjon om dagens tilbakefallsrate i Norge, men i 2020 skrev Kriminalomsorgen at den synker:

– Blant alle løslatte siden 2015 (til 2018) som har hatt minst fem år på seg til å begå ny kriminalitet, ligger tilbakefallet på 32 prosent, fordelt på 44 prosent hos løslatte fra høy sikkerhet og 23 prosent for løslatte fra lavere sikkerhet.

Nærmere 50 prosent hos løslatte fra høy sikkerhet er langt ifra 20 prosent.

I en artikkel i NRK fra 2013 får vi en sannhet nesten uhørt i dag:

– Bare 20 prosent tilbakefall, heter det om norsk kriminalomsorg. – Ganske meningsløst å bruke det tallet, sier en av forskerne bak rapporten.

Ragnar Kristoffersen ved Kriminalomsorgens utdanningssenter sier at skrytetallet om 20 prosent skjuler store tilbakefall og det er store mørketall. En viktig grunn til at tallet er lavt er at Norge gir fengselsstraff til flere førstegangsdømte med lavere risiko for tilbakefall, og drar dermed snittet ned.

Av menn som er dømt for vold og som tidligere har sonet fengselsstraff, vil mer enn 60 prosent være tilbake i fengsel i løpet av bare to år etter løslatelse.

Tilbakefallet hos de innsatte vi frykter mest, er langt høyere enn 20 prosent, sier forskeren – helt opp mot 75 %, og i tillegg tar statistikken bare for seg de første to årene etter løslatelse.

(I USA er den aksepterte metoden å måle tilbakefall på innen tre år etter løslatelse.)

– Det er mange gjengangere i norske fengsler med høy tilbakefallsrisiko – helt opp mot 75 prosent. Risikoen for gjentakelse hos disse gruppene er ikke noe mindre i Norge enn i andre nordiske land, presiserer Kristoffersen.

Kanskje det er på tide å ta en telefon til Gavin Newsoms kontor. Selv om det var i 2013, er vi ikke så sikre på om tallene har forbedret seg. Da ville myndighetene ha publisert de og norske medier skrevet om det. Uansett så er den ikke på 20 prosent, og verden vil bedras.

Dette tallet brukes også politisk, sier Kristoffersen, for å underbygge retningen i norsk kriminalomsorg.

Kilde NRK: (Grafen gjelder for grupper som også tidligere er dømt til fengsel)

Progressive ideer som har gått amok

Det er fristende å kalkulere det hele opp til progressive ideer som har gått amok, sa Borla til CBS News, men til syvende og sist er dette bra ikke bare for fangene og fengselet, men samfunnet som helhet.

– En dag skal disse gutta komme seg ut. Vi vil ikke at disse gutta ikke skal ha evnen til å lykkes.

Si det til de fem unge kvinnene som ble drept i forrige uke.

– It’s tempting to chalk it all up to progressiveness run amok but, Borla said, at the end of the day this is good not just for the prisoners and prison but society as a whole.

– Someday these guys are going to get out, he said. – We don’t want these guys not having the ability to be successful.

Et annet spørsmål vi kan stille er om i det hele tatt Norges fengselssystem kan overføres til USA? Der hvor fengsel som Salina Valley Prison, har like mange innsatte som alle fanger i Norge.

Og ikke minst: Norge topper årlig statistikker for verdens «beste» helsevesen mens California er en av statene som er verstinger når det gjelder behandling av de eldre på sykehjem.

Hvorfor kan ikke Norge hjelpe delstaten med sykehjem-reform i stedet? Eller har fanger i Norge det bedre enn bestemor og bestefar?

Vi sier oss enig i Borlas kommentar: Det hele er progressive ideer som har gått amok.

CBS New Bay Area: Norway’s reform inspires California to make prison life more humane.

Denne videoen er fra mars 2023, og tilbakefallprosenten i norske fengsler er ifølge fengselsansatte forsatt  rundt 20 %. Det var 70 % på 1980-tallet. Hvis jeg tar feil om tallene i artikkelen vil det rettes opp, men hvis det stemmer er dette en ganske alvorlig sak hvor norske myndigheter bedrar verden med skrytetall som ikke stemmer.

Norway’s recidivism rate is currently around 20%. It was at 70% in the 1980s. – To make a change, we had to change.


Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.