Kunstnere mener Norge kan leve av å eksportere kultur istedenfor olje. Her en samling norske malerier som tar for seg migrantene i Moria-leiren. Foto: Annika Byrde / NTB
En rekke kunstnerorganisasjoner vil ha stans i all oljeleting. FrP kaller det godhetsposering, og påpeker at norske kunstnere i stor grad lever av nettopp oljepenger.
En gruppe kunstnerorganisasjonene med til sammen 14.500 medlemmer går nå ut mot at Norge skal lete etter mer olje og gass .
– Det dette oppropet handler om er å si til regjeringen at de må slutte å åpne flere oljefelt, sier musiker Marte Wulff, som stiller seg bak oppropet.
NRK skriver om saken.
Marte Wulff har laget musikk som handler om den såkalte klimakrisen.
– De begynner å bli flaut å komme fra Norge. Det begynner å bli ubehagelig, sier Wulff til NRK etter en konsert.
Bakgrunnen for oppropet fra kunstnerne er at i mai utlyste regjeringen 92 nye blokker for olje- og gassleting.
Dette har ført til at følgende 12 kunstnerorganisasjoner krever at regjeringen trekker utlysningen tilbake:
Creo – forbundet for kunst og kultur * Norsk forening for komponister og tekstforfattere (NOPA) * Norske Filmregissører * Unge Kunstneres Samfund * Dramatikerforbundet * Bildende Kunstneres Forening i Hordaland * * Aksjonsgruppen Forfattere mot oljeleting * Concerned Artists Norway * Architects Climate Action Network Norway * Stopp oljesponsing av norsk kulturliv * Spillerommet.
Sammen har de mye kunnskap om diverse kunstuttrykk.
Det er mer uklart hvilken kunnskap de representerer innen naturvitenskapelige fag knyttet til klimaspørsmål, og hvilken kompetanse de har innen samfunnsøkonomi og nasjonal budsjettstyring.
Vil eksportere kultur i stedet for olje
Samsaya Sampda Sharma er artist og 1. nestleder i NOPA, en av organisasjonene som undertegnet oppropet:
– Vi har vært for lenge i et forhold med oljen. Så lenge at vi tror ikke vi kan klare oss på egen hånd. Kultur bør blir den nye, største eksporten, fortsetter hun.
Norges inntekter fra olje og gass i 2022 er beregnet til (rekordhøye) 1457 milliarder kroner, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Samsaya Sampda Sharma vil at blant annet eksport av hennes kust skal kompensere for dette i fremtiden, slik at Norge kan opprettholde sin velferdsstat, og betale milliarder over kulturbudsjettet til diverse kunstformål.
Flere har sluttet seg til
Enda flere kunstnerorganisasjoner har vedtatt lignende uttalelser, og etter manges mening dermed bidratt til å sage over den grenen de selv sitter på:
Blant dem er Norske Filmregissører. Initiativtaker og filmregissør Thomas Østbye påpeker at det brede oppropet er nytt for kulturfeltet.
– Nå har seks fagforeninger på ett år vedtatt i sine høyeste organ at de er mot all norsk leting etter petroleum. Dette handler om å verne medlemmer, nødssituasjonen vi står i forhold til klima og økologi truer våre medlemmer, sier Østbye.
Vil stanse oljespons til seg selv
Enkelte av organisasjonene vil at kulturfeltet skal ta konsekvensene av eget standpunkt, og droppe sin finansiering fra olje- og gassektoren fullstendig. Blant annet har en gruppe kunstnere dannet initiativet Stopp oljesponsing av norsk kulturliv.
– Kulturfeltet skal fortsette å feie for egen dør. Vi skal ha mest mulig bærekraftige arrangementer og kulturorganisasjoner. Men det er ikke nok. Vi må også jobbe for å endre systemene som vi er en del av, sier Julie Forchhammer, partner i Klimakultur.
Mange vil si lykke til med det, og vente i spenning på hvordan norske kunstnere skal betale sine regninger utelukkende ved å selge blant annet teaterbilletter, diktsamlinger og tekstilkunst.
FrP: – Godhetsposering
Silje Hjemdal, kulturpolitisk talskvinne i FrP, er blant dem som reagerer negativt på oppropet. Hun mener det er virkelighetsfjernt og hyklersk:
– Kunstorganisasjonene vil ta imot oljeinnsmurte penger med den ene hånda, og peke finger mot Norges viktigste næring med den andre. Jeg tror folk gjennomskuer godhetsposeringen, sier hun.
Hjemdal mener dagens statlige kunstnerstipender er noe av det første som kuttes om Norge slutter å bruke inntekter fra oljesektoren.
– 18 prosent av statsbudsjettet er finansiert med oljepenger, sier hun.
Julie Forchhammer, partner i Klimakultur, mener derimot at kulturlivet ville klart seg fint uten oljepenger.
– Fjerner vi oljepengene fra norsk kulturstøtte, så vil vi ha en økonomi på lik linje som Sverige og Danmark. Og de klarer jo å produsere kunst og kultur.
Hun går ikke nærmere inn på en sammenligning av omfang og økonomi i kunstsektorene i de skandinaviske landene.
Men i mange land er det mer vanlig blant kunstnere å ta seg diverse ekstrajobber, hvilket er noe Forchhammer åpenbart ser som uproblematisk.
– Norsk olje og gass har aldri vært viktigere.
Andreas Bjelland Eriksen (Ap), statssekretær i Olje- og energidepartementet, skriver i en e-post at norsk olje og gass aldri har vært viktigere.
Dagens norske oljeproduksjon kan opprettholdes de neste fire til fem årene, påpeker Eriksen.
– Deretter vil nivåene vi kan levere til Europa raskt avta. Fortsatt leting og utvikling av felt er derfor avgjørende for at vi skal fortsette å spille vår rolle som en trygg, langsiktig og forutsigbar energipartner i et Europa i omstilling.
Les også:
Bjørn Lomborg: Dagens klimapolitikk er farligere enn klimaendringene
Sommerlesning! Bestill fra Document:
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.
Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: